Reportage

Underbara Clara kickstartar året med fröer

Hon har odlat sedan barnsben, men det var först i vuxen ålder, som Underbara Clara insåg det fina med förodling. - Att förså är att få tjuvstarta när odlingsklådan är som störst.

Trots att hon bor ganska långt norrut i Sverige, i Västerbotten, börjar odlingssäsongen redan i januari för Underbara Clara, eller Clara Lidström som hon heter utanför sin populära blogg. Då börjar hon så sina frön inomhus.

- Det kan vara ganska frustrerande så här års för jag har en sådan otrolig odlingslängtan men kan inte göra något alls i trädgården! Då sitter jag och skissar och planerar och tänker på hur jag ska ha det i sommar. Och på sitt sätt är det också ganska härligt att få ta den tiden till att planera i lugn och ro.

Men lugnet varar inte länge. Även under vintern brukar Clara grodda solrosfrön för att få lite färskt grönt att ha i maten, och redan i februari påbörjar hon första delen av sommarodlingen: försådden.
- Jag har alltid odlat med min mamma och min mormor, jag har haft odlingsintresserade människor i min närhet hela mitt liv. Trots det kunde jag egentligen ingenting när vi flyttade ut till gården för tio år sedan.

Men odla ville hon, så när sommaren äntligen kom sådde hon små lökfrön i pallkragar ute i trädgården.
- Jag hade ingen aning om att det fanns något som hette sättlök, eller att man kunde förså, och det blev såklart ingen lök av de där små fröna. Men det blev lite annat smått och gott och jag var nästan rörande stolt över det som faktiskt lyckades växa upp, skrattar Clara.

Ett decennium och massa odling senare har hon lärt sig väldigt mycket mer, och idag är förodling en viktig del i Claras odlingsår.

- Redan i februari brukar jag börja sätta frön lite smått, med till exempel chilifrön och tomatfrön, för att kunna ha stora plantor klara när det är tillräckligt varmt för att sätta ut dem i växthuset fram emot våren.
Men hon varnar ändå för att börja så för tidigt, även om odlingsklådan kan vara svår efter en lång vinter.

- Sår du för tidigt är dagsljuset inte tillräckligt för de små plantorna. Då sträcker de sig mot ljuset och blir för långa och gängliga. Har man däremot en bra växtlampa kommer man runt det problemet och kan börja odla mycket tidigare.

Hemma hos Clara och hennes man är det främst de vuxna som odlar och planterar frön, även om de två äldsta barnen, fem och åtta år gamla, brukar tycka att det är roligt att vara med och pilla ner de små fröna i jorden.

- Självklart kan man testa sig fram och odla i mjölkkartonger och annat man har hemma i början, men när man har odlat ett tag blir man lätt lite less på det och då är det skönt att ha ordentliga grejer. Jag använder såbrätten i plast som jag enkelt kan diska ur och använda år efter år. Är man bara försiktig håller de resten av livet.

Men även om Clara gärna sår frön inomhus, och förodlar mycket, så är det inte alls så att hela huset är fullt med krukor och brätten framåt vårkanten. Istället står alltihop med växtbelysning nere i källaren där det är svalare och de små plantorna inte lockas att växa för snabbt.

- Tyvärr är det inte alla odlare som har en plats där det både är tillräckligt ljust och tillräckligt svalt och då är mitt bästa tips att vänta med att förså till längre in på säsongen när elementen inte står på max därhemma. Tålamod är tyvärr odlarens bästa vän. Det låter tråkigt, men så är det.

Ute visar termometern på -20 grader. Elementen är kokheta och vedspisen brinner för fullt. Men inomhus kan man tryggt smida drömmar om den ljusa, varma tiden.

Hemma hos Clara får växterna så småningom flytta vidare ut på den svala verandan eller ut i växthuset så att de avhärdas. När sedan risken för nattfrost är över får de flytta vidare ut i trädgårdsland och odlingslådor.

- För mig är förodling bra på så många sätt! Jag får ägna mig åt odling på ett kravlöst sätt under en tid när jag ändå inte kan göra något ute i trädgården, och sen har jag stora robusta plantor som är redo att planteras ut direkt när utesäsongen börjar. Dessutom är det billigare än att köpa färdiga plantor, så jag får mycket mer fägring runt huset för en mindre peng.

Den här säsongen är Claras plan att satsa lite extra på att förså chili, så att hon nästa vinter ska kunna ta in och torka hela knippen.
- Det ska bli så härligt, det ser jag verkligen fram emot!

Plantera frön - Claras bästa odlingstips

Spänn inte bågen för hårt om du är nybörjare

Lyxen när man inte odlar för överlevnad är att det kan vara lustfyllt, och misslyckas du har du väl ändå lärt dig något på vägen.

Fråga!

Det finns så många erfarna odlare som haft grönsaksland i många år och som älskar att berätta om sin knep och kunskaper. Där kan du lära dig massor!

Märk upp dina krukor när du sätter frön

Första året trodde jag att jag kunde minnas allt jag sått, men jag hade ju ingen aning efter ett tag vad som växte i de olika lådorna.

Ett vanligt nybörjarmisstag

...är att sätta fröna eller de små plantorna för tätt. Men tro mig, även om det ser glest ut så kommer de att växa och har du satt för tätt kommer inte allt att få plats. Du slipper jättemycket jobb med gallring om du bara följer instruktionen på fröpåsen.

Glöm inte jorden!

Till syvende och sist får du inte bättre avkastning än den jord du har, så lägg lite tid och gödsel på att försöka få den så bra som möjligt för de växter som ska leva där.