Guide

Chili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

Fyll krukan med såjord och tryck ner ett frö i varje kruka, ungefär 0,5 cm djupt. Du kan så flera frön i varje kruka, men tänk på att det kan bli svårare att hantera när du ska plantera om i större kruka. Det är lättare att flytta över hela plantan i större kruka än att dela på den.

Vattna sedan rikligt. En sprayflaska är bra att använda. Täck krukan med fiberduk eller plastfolie eller ställ i ett minidrivhus. Placera i ett soligt fönster.

 

Eftersom de flesta chilipepparsorterna har lång utvecklingstid går det bra att börja förså i slutet av januari–februari.

Fortsätt vattna och håll jorden fuktig. Lufta om det blir kondens. Plantan bör stå i en temperatur runt ca 20-25 grader och ljust ungefär 14 timmar per dag. Innan hjärtbladen tittat upp kan en värmematta vara bra för att stimulera fröerna. Extra växtbelysning kan också vara bra då det naturliga ljuset sällan räcker i början på året. Efter ca 2-3 veckor visar sig hjärtbladen.

När plantan är ordentligt genomrotad är det dags för omplantering i större kruka med kraftigare jord, som tex ekologisk tomat- eller grönsaksjord.

Välj en kruka som är ca 1 liter. Häll lecakulor i botten på krukan, fyll på med jord och plantera så djupt att hjärtbladen hamnar i samma nivå som jorden i krukan. Odlingstemperaturen bör nu sänkas till ca 16–20 grader, så stäng av elementet. Vattna ordentligt.

Ställ ut krukan först när nattemperaturen är över 12 grader. Och när du har kommit såhär långt, läs gärna våra tips om hur du tar hand om din uppdrivna chiliplanta. Du hittar artikeln här.

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

GuideChili – ta hand om uppdrivna plantor

Den som inte vill börja från noll, kan köpa uppdrivna chiliplantor. Här är knepen för hur du bäst tar hand om dem.

Chili – vad gör du med skörden

På Blomsterlandets huvudkontor arbetar Linda som är en riktig chilientusiast, med specialkunskaper om både sorter, odling och recept. Här tipsar hon om vad du kan göra med din skörd.