Guide

Chili – ta hand om uppdrivna plantor

Den som inte vill börja från noll, kan köpa uppdrivna chiliplantor. Här är knepen för hur du bäst tar hand om dem.

Har du köpt en redan uppdriven chiliplanta från en trädgårdshandel bör denna planteras om så snart som möjligt. Det gäller både om du tänkt ha din chili planterad i kruka eller på friland, alltså rakt ner i marken. Oavsett ska du tänkta på att välja en chilisort som lämpar sig för den plats där du tänkt ha din planta.

När du omplanterar i en ny och större kruka, välj en näringsrik jord, exempelvis tomatjord eller grönsaksjord. Ställ ut krukan med din omplanterade chili först när nattemperaturen är över 12 grader.

När plantan börjar växa ur krukan är det värt att plantera om i en större kruka. Det är bättre att plantera om ett par gånger än att välja en för stor kruka från början. I takt med att plantan växter kan den också behöva stöd och bindas upp.

Lyckas med din chili

Läs med om chili:

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

Chili – vad gör du med skörden

På Blomsterlandets huvudkontor arbetar Linda som är en riktig chilientusiast, med specialkunskaper om både sorter, odling och recept. Här tipsar hon om vad du kan göra med din skörd.

GuideKrona av chili - gör så här

Torka och lagra din chili - skapa din egen krona av chili där du både pryder rummet och torkar dina chilifrukter i väntan på att de skall användas till matlagning.