Fröer och förodling

Genom att så frön inomhus tidigt på våren ger vi sådden en tjuvstart. När risken för frost är förbi kan de försådda plantorna sättas ut.

GuideFrösådd, att förkultivera inomhus

Att förkultivera frön inomhus är ett bra sätt att starta våren. Här är en enkel steg för steg-guide.

ReportageFörodla för fullt med Erik och Patrick

När julen städats undan börjar sommarträdgården ta fart hos trädgårdsentusiasterna Erik Dahlin och Patrick Oscarsson. De har testat sig fram när det gäller att driva upp fröer och dahliaknölar och här delar de med sig av sina bästa tips.

InspirationOdla med barn - mysigt hemmapyssel

Att odla är en så otroligt mysig aktivitet att göra tillsammans med sina barn. Tricket för att lyckas är ju som alltid att hålla det enkelt. Och så sånt som växer snabbt eller är ätbart. Bloggaren och författaren Underbara Clara tipsar om pyssel du kan göra med de minsta i familjen.

GuideAtt förodla i pluggbox

Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem - perfekt för hemmaodlaren.

Fler tips från Erik och Patrick om förodling

Trädgårdsentusiasterna Erik Dahlin och Patrick Oscarsson gillar att prova något nytt och letar alltid efter smarta lösningar. Ihop med Blomsterlandets egen expert listar vi några av deras bästa tips för förodlingen.

GuideOdla i pluggbrätte – med odlingsplugg eller jord?

Med minipluggbrätten kan du odla upp under sensommaren för att fylla igen luckor efter skörd. Många plantor på liten yta. De passar lika bra till dina tidigaste sådder som till plantorna du sätter ut.

GuidePlantera sticklingar

Sticklingarna du köper hos Blomsterlandet har stuckits ner i torvkrukor, skötts om väl i fin växthusmiljö och säljs nu med friska rötter för att du lätt ska kunna odla dem vidare.

ReportageUnderbara Clara kickstartar året med fröer

Hon har odlat sedan barnsben, men det var först i vuxen ålder, som Underbara Clara insåg det fina med förodling. - Att förså är att få tjuvstarta när odlingsklådan är som störst.

GuideAtt plantera om dina plantor steg för steg

När du förodlar är det bäst att skola om dina plantor en eller flera gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats. Vi förklarar varför.

ReportageEtt KRAV-märkt frö blir till

Har du nånsin funderat på hur det egentligen går till när ett frö hamnar i sin fröpåse i din butik? Det är många steg att tänka på. Särskilt när det handlar om KRAV-märkta fröer.

GuideAtt förodla - vanliga frågor

Att följa växter hela vägen från frö, är den mest givande trädgårdsskolan. Här hittar du svar på vanliga frågor.

Så och skörda året runt

Vår, sommar, höst eller vinter, det finns alltid ett frö att så. Nu blir det också möjligt att fylla på fröförrådet oavsett tid på året.

Sålåda, pluggbox eller mjölkpaket

Att välja rätt bland sålådor och krukor kan kännas klurigt. Och vad är egentligen en Rootmaster?

ReportageGästskribent: Sara Bäckmo – lyckas med försådder

Sara Bäckmo driver Sveriges största trädgårdsblogg – Skillnadens trädgård. Hon berättar hur du lyckas med försådden.

Vad är hydroponisk odling?

Tänk att odla kryddor och sallat direkt på fönsterbrädan, utan någon jord. Lär dig mer om hur det fungerar.

10 i topp bland köksträdgårdens fröer

Svårt att bestämma vad du vill odla i köksträdgården eller pallkragen? Här hittar du de tio frösorterna som är populärast i Blomsterlandets ätbara sortiment av fröer.

ReportageOdla i vatten - enkelt och inspirerande

En önskan om mer egenodlat ledde till en produkt som låter hemmaodlare sätta frön och skörda sin egen mat året om. Vi har pratat med en av skaparna bakom odlingslådan Harvy.

ReportageGenvägen till en lyckad förodling

Det må fortfarande vara vinter ute, men misströsta inte, det är nu odlingssäsongen börjar! Ulf Fransson på Nelson Garden berättar allt om hur du går från frö till planta på allra bästa sätt.

GuideFörkultivering – åtta snabbtips för en lyckad sådd

Många blomsorter och grönsaker behöver längre tid än vår korta sommarperiod för att hinna blomma och ge skörd. Så vad väntar du på?

Odlingskalender: januari till mars

Vi har gjort en guide och sammanfattar vad du kan så i varje månad året runt. Här är första delen – vinter och tidig vår.

Visar 20 av 20 resultat