Guide

Omplantering - plantera om dina plantor stegvis

När du förodlar är det bäst att skola om dina plantor en eller flera gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats. Vi förklarar varför.

Allra bäst är att skola om dina plantor steg för steg. En alltför stor jordvolym i förhållande till plantans rotsystem kan sakta ner tillväxten, eftersom jorden lätt blir kall och blöt. Plastkrukorna från Nelson Garden har en diameter på 7 cm, 9 cm respektive 11 cm. Jordvolymen ökar succesivt, vilket passar utmärkt för just omplantering i flera steg.

3–4 veckor efter sådd brukar vara lagom för den första omplanteringen. Då byter du till en lite större kruka, samt till planterings- eller blomjord. Ofta är plantorna som känsligast i detta stadium. Om du planterar om små plantor, bör du hellre hålla plantorna i bladen än i stjälken när du lyfter dem.

När plantan vuxit till sig och du ser rötterna i botten av krukan, är det dags för nästa omplantering. De flesta växter kan planteras lite djupare för varje omplantering, exempelvis tomat och chili. Några sorter, exempelvis gurka, squash och pumpa, behöver du plantera om i samma djup som innan.

När du förodlar i exempelvis små tråg, en pluggbox, en Rootmaster eller odlingpluggar får du plantor som är lätta att skola om. Var försiktig när du hanterar rotsystemet.

Varför plantera om stegvis?

Flera omplanteringar stimulerar rotutvecklingen och ger kraftigare plantor.
När rötterna stöter på krukans vägg, förgrenar sig rötterna och försöker leta sig vidare. Om du sår direkt i slutkrukan, är risken att plantan får ett betydligt mindre rotsystem. Risken är också att den stora jordvolymen inte håller värmen lika bra och att jorden istället kyler ner rötterna, vilket inte heller gynnar rotutvecklingen.

Läs mer om förodling

GuideFrösådd, att förkultivera inomhus

Att förså och fökultivera inomhus är ett bra sätt att starta våren. Här är en enkel steg-för-steg guide för en lyckad försådd.

GuideAtt förodla och så frön - vanliga frågor

Att följa växter hela vägen från frö, är den mest givande trädgårdsskolan. Här hittar du svaren på vanliga frågor kring att förodla och så frön.

ReportageUnderbara Clara kickstartar året med fröer

Hon har odlat sedan barnsben, men det var först i vuxen ålder, som Underbara Clara insåg det fina med förodling. - Att förså är att få tjuvstarta när odlingsklådan är som störst.