Guide

Omplantering - plantera om dina plantor stegvis

När du förodlar är det bäst att skola om dina plantor en eller flera gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats. Vi förklarar varför.

Allra bäst är att skola om, annat ord för att plantera om, dina plantor steg för steg. En alltför stor jordvolym i förhållande till plantans rotsystem kan sakta ner tillväxten, eftersom jorden lätt blir kall och blöt. Plastkrukorna från Nelson Garden har en diameter på 7 cm, 9 cm respektive 11 cm. Jordvolymen ökar succesivt, vilket passar utmärkt för just omplantering, omskolning, i flera steg.

3–4 veckor efter sådd brukar vara lagom för den första omplanteringen. Då byter du till en lite större kruka, samt till planterings- eller blomjord. Ofta är plantorna som känsligast i detta stadium. Om du planterar om små plantor, bör du hellre hålla plantorna i bladen än i stjälken när du lyfter dem.

Plantera om med rätt djup

När plantan vuxit till sig och du ser rötterna i botten av krukan, är det dags för nästa omplantering. De flesta växter kan planteras lite djupare för varje omplantering, exempelvis tomat och chili.

Är till exempel dina tomatplantor lite långa och rangliga finns det ett knep att ta till. Vinkla hela den lilla rotklumpen när du sätter ner den i den nya krukan, så att den hamnar på sidan. Stjälken böjer du försiktigt uppåt, så att den får större del av stjälken under jordytan. Fyll försiktigt på med ny näringsrik jord, som en grönsaks- eller tomtatjord. Den delen av stjälken som nu hamnar i jorden kommer utveckla nya rötter

Några sorter, exempelvis gurka, squash och pumpa, behöver du plantera om i samma djup som innan. Dessa plantor har känsliga rothalsar, området mellan stjälken och rötterna. Planterar man dem för djupt är det större risk för att de drabbas av rothalsröta, ett svampangrepp som dödar plantan.

Varför plantera om stegvis?

Flera omplanteringar stimulerar rotutvecklingen och ger kraftigare plantor.
När rötterna stöter på krukans vägg, förgrenar sig rötterna och försöker leta sig vidare. Om du sår direkt i slutkrukan, är risken att plantan får ett betydligt mindre rotsystem. Risken är också att den stora jordvolymen inte håller värmen lika bra och att jorden istället kyler ner rötterna, vilket inte heller gynnar rotutvecklingen.

När du förodlar i exempelvis små tråg, en pluggbox, en Rootmaster eller odlingpluggar får du plantor som är lätta att skola om. Var försiktig när du hanterar rotsystemet.