Guide

Att förodla i pluggbox

Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem - perfekt för hemmaodlaren.

De växter som har lång utvecklingstid eller behöver mycket värme för att gro bör förkultiveras, eller förodlas som det också kallas. Det innebär att du sår dem inomhus i mindre krukor eller sålådor för att senare plantera ut dem i trädgårdslandet, i rabatten eller i större krukor. Här visar vi hur det fungerar att förodla pluggplantor i en pluggbox.

Locket på pluggboxen gör att det är lättare att hålla fuktigheten på en jämn nivå. När pluggplantorna är klara för omskolning är det lätt att ploppa upp pluggarna genom att trycka ner den övre delen av pluggboxen i den undre. Bäst resultat får du genom att samtidigt så frön av samma växtslag eller med samma utvecklingstid.

Steg 1

Ta fram din pluggbox, såjord, frön, en sprayflaska med vatten samt en fylld vattenkanna. Fyll lådan med jord.

Steg 2

Tryck till jorden lätt, med hjälp av locket på pluggboxen.

Steg 3

Så fröna jämnt, ca 1-2 frö/plugg. Täck sedan med såjord 0,5-1 cm. Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, läs på fröpåsen vad som gäller för just dina frön.

Steg 4

Spraya jordytan med vatten och håll sådden fuktig tills fröna börjar gro. När rötterna har utvecklats kan du vattna direkt i bottentråget.

Steg 5

Lägg på locket på pluggboxen. Locket kan sedan vridas för att reglera ventilationen. Då fröna har grott tas locket bort.

Steg 6

Låt lådan stå ljust, gärna på fönsterbrädan, eller med växtbelysning. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur (ca 20 grader).

Foto: Nelson Garden/Annika Christensen

Steg 7

Grattis, nu har du drivit upp 49 st vackra pluggplantor som du senare kan plantera ut i trädgårdslandet, i rabatten eller i större krukor.

Köp dina odlingstillbehör här

Växtbelysning LED med adapter

Finns i flera varianter

Från 499:-

Såjord Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 49,90

Minidrivhus Rootmaster

Finns i flera varianter

299:-

Kom igång med din odling

Sålåda, pluggbox eller mjölkpaket

Att välja rätt bland sålådor och krukor kan kännas klurigt. Kan man odla och plantera i mjölkpaket? Och vad är egentligen en Rootmaster?

GuideFörodlingens ABC - kan du alla orden?

Ser du också ut som ett frågetecken när du hör ord som perlit och hjärtblad? Och undrar om de pratar om sina barn när det nämns omskolning? Lugn, vi hjälper dig till att bli ett förodlingsproffs - här är hela ordlistan.

Odlingskalender: så i januari till mars

Vad kan jag så i januari, februari och mars? Vår odlingskalender sammanfattar vad du kan så varje månad året runt. Här är del ett - vinter och tidig vår.

ReportageGästskribent: Sara Bäckmo – lyckas med din försådd

Sara Bäckmo driver Sveriges största trädgårdsblogg – Skillnadens trädgård. Hon berättar hur du lyckas med din försådd.

GuideOdla i pluggbrätte – med odlingspluggar eller jord

Med minipluggbrätten kan du odla upp under sensommaren för att fylla igen luckor efter skörd. Många plantor på liten yta. De passar lika bra till dina tidigaste sådder som till plantorna du sätter ut.

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.