Guide

Att förodla i pluggbox

Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem - perfekt för hemmaodlaren.

De växter som har lång utvecklingstid eller behöver mycket värme för att gro bör förkultiveras, eller förodlas som det också kallas. Det innebär att du sår dem inomhus i mindre krukor eller sålådor för att senare plantera ut dem i trädgårdslandet, i rabatten eller i större krukor. Här visar vi hur det fungerar att förodla i en pluggbox.

Locket gör att det är lättare att hålla fuktigheten på en jämn nivå. När plantorna är klara för omskolning är det lätt att ploppa upp pluggarna genom att trycka ner den övre delen av pluggboxen i den undre. Bäst resultat får du genom att samtidigt så frön av samma växtslag eller med samma utvecklingstid.

Steg 1

Ta fram din pluggbox, såjord, frön, en sprayflaska med vatten samt en fylld vattenkanna. Fyll lådan med jord.

Steg 2

Tryck till jorden lätt, med hjälp av locket.

Steg 3

Så fröna jämnt, ca 1-2 frö/plugg. Täck sedan med såjord 0,5-1 cm. Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, vilket framgår på fröpåsen.

Steg 4

Spraya jordytan med vatten och håll sådden fuktig tills fröna börjar gro. När rötterna har utvecklats kan du vattna direkt i bottentråget.

Steg 5

Lägg på locket. Locket kan sedan vridas för att reglera ventilationen. Då fröna har grott tas locket bort.

Steg 6

Låt lådan stå ljust, gärna på fönsterbrädan, eller med växtbelysning. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur (ca 20 grader).

Foto: Nelson Garden/Annika Christensen

Kom igång med din odling

Sålåda, pluggbox eller mjölkpaket

Att välja rätt bland sålådor och krukor kan kännas klurigt. Och vad är egentligen en Rootmaster?

Odlingskalender: januari till mars

Vi har gjort en guide och sammanfattar vad du kan så i varje månad året runt. Här är första delen – vinter och tidig vår.

ReportageGästskribent: Sara Bäckmo – lyckas med försådder

Sara Bäckmo driver Sveriges största trädgårdsblogg – Skillnadens trädgård. Hon berättar hur du lyckas med försådden.

GuideOdla i pluggbrätte – med odlingsplugg eller jord?

Med minipluggbrätten kan du odla upp under sensommaren för att fylla igen luckor efter skörd. Många plantor på liten yta. De passar lika bra till dina tidigaste sådder som till plantorna du sätter ut.

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.