Sålåda, pluggbox eller mjölkpaket

Att välja rätt bland sålådor och krukor kan kännas klurigt. Kan man odla och plantera i mjölkpaket? Och vad är egentligen en Rootmaster?

Det finns en mängd olika sålådor och odlingskrukor att välja på när du ska så. Alla har sina fördelar och till en stor del handlar det om vad du trivs bäst med och vad du personligen tycker fungerar. För nybörjaren rekommenderas ett minidrivhus med lösa plastkrukor, gärna med självbevattning.

Minidrivhus i plast

Ett minidrivhus i plast underlättar mycket för dig som driver upp egna plantor från frön. Det gör det enkelt att hantera krukorna när de ska flyttas, locket gör att jorden behåller fukten bättre och att temperaturen höjs ett snäpp. Om locket har ventilationshål är det ett plus, annars får du lufta drivhuset när det bildas kondens. När fröna grott tar du av locket och ser till att plantorna får ljus. Plasten i drivhusen är numera så pass bra att du kan återanvända dem år efter år.

Minidrivhus med självbevattning

Det finns minidrivhus med tillhörande bevattningsmatta som förenklar förodlingen. Genom att hälla vatten på mattan under krukorna skapar du en jämn fuktighet för sådden. Mattan fungerar ungefär som en disktrasa och kan hålla fukten länge. Krukinsatserna med 6 celler gör det dessutom lätt att dela upp sådden. Det blir enkelt att så olika sorters fröer och plantera om de olika plantorna utefter behov. På så sätt skapas även utrymme i delar av växthuset till ny sådd. De djupa krukinsatserna ger plantorna de allra bästa förutsättningarna att utveckla fina rotsystem.

Minidrivhus med självbevattningsmatta

Pluggbox

Med pluggboxen går snabbt att dra upp många frön till småplantor, 49 stycken åt gången! Locket gör att det är lättare att hålla fuktigheten på en jämn nivå. Möjligheten att underbevattna minskar risken för uttorkning. De sista dagarna är det en fördel att hålla plantorna något torrare eftersom det stimulerar rottillväxten och gör att jorden håller ihop bättre. När plantorna är klara för omskolning är det lätt att ploppa upp pluggarna genom att trycka ner den övre delen av pluggboxen i den undre. Bäst resultat får du genom att samtidigt så frön av samma växtslag eller med samma utvecklingstid.

Krukset

De mest snabbväxande fröerna behöver du sällan skola om, utan kan så direkt i lite större krukor för utplantering i kökslandet när de sista frostnätterna är förbi. Ett krukset är perfekt för sådd av till exempel squash, majs, pumpa, melon. De kan också användas till lite större sommarblommor. Ett självvattnande krukset minskar risken för uttorkning.

Pluggboxar

Rootmaster

Rootmaster är ett kompakt minidrivhus med självbevattningsfunktion som gör odlingen enkel när du vill ha många plantor samtidigt. I en rootmaster kan du nämligen så upp till 32 plantor.  Fyll på vatten i tråget vid behov och låt de späda plantorna spira i din rootmaster. När rötterna efter hand letar sig ut ur pluggcellernas ventilationshål torkar rotändarna ut och nya rötter bildas högre upp. Med hjälp av denna luftbeskärning skapas djupa och välutvecklade rotsystem. De små pluggarna kan hanteras varsamt tack vare att pluggcellerna går att öppnas upp likt en bok.
En annan praktiskt detalj är också att alla delar i din rootmaster tål maskindisk och bevattningsbanden kan sköljas och återanvändas. Det är verkligen enkelt att odla i en rootmaster.

Odla i mjölkkartong?

Visst kan du odla och plantera i ett gammalt mjölkpaket eller i en annan överbliven förpackning du har hemma. Tänk bara på att diska rent ditt såkärl noga, så att inga bakterier eller sjukdomar kan infektera jorden. Dräneringen måste också lösas, till exempel genom att du klipper hål i mjölkkartongens bottenhörn. Var också medveten om att kartongen bryts ned, så använd bara mjölkkartonger till sådder som växer snabbt.

Etiketter

Glöm inte skriva namn på dina frösådder. En sticketikett för varje ny frösort är ett måste.

Rootmaster

Jordskopan - en hjälpande hand

Jordskopan gör det lite lättare att fylla såjord i krukorna och att få upp den sista jorden på botten i jordsäcken. Ett annat bra hjälpmedel är den smala planteringsskeden. Den är praktisk när det är dags att lyfta småplantor med i samband med omskolning. Planteringsskeden är också bra för växterna som slipper fingertryck mot sina känsliga stjälkar.

Ha koll på temperaturen med jordtermometer

När det gäller direktsådd i trädgårdslandet är det viktigt att jorden håller en viss temperatur för att groningen ska bli så bra som möjligt. Mät temperaturen med en jordtermometer. Ärta, rädisa, morot och spenat kan till exempel sås redan när jorden håller 5-7 grader är. Till de mest känsliga hör bönor och squash som kräver en jordtemperatur på minst 12 grader, helst uppemot 20. Däremot bör sallat inte sås när jorden är varmare än 20 grader.

Jordskopa
Jordtermometer

Vad behöver du till din odling?

Läs mer om förodling

Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.

GuideAtt förodla i pluggbox

Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem - perfekt för hemmaodlaren.

ReportageUnderbara Clara kickstartar året med fröer

Hon har odlat sedan barnsben, men det var först i vuxen ålder, som Underbara Clara insåg det fina med förodling. - Att förså är att få tjuvstarta när odlingsklådan är som störst.

GuideAtt förodla och så frön - vanliga frågor

Att följa växter hela vägen från frö, är den mest givande trädgårdsskolan. Här hittar du svaren på vanliga frågor kring att förodla och så frön.

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater.