Guide

Frösådd, att förkultivera inomhus

Att förså och förkultivera inomhus är ett bra sätt att starta våren. Här är en enkel steg-för-steg guide för en lyckad försådd.
  1. Ta fram så många krukor du behöver till din frösådd. Fyll varje kruka med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mera jord.
  2. Tryck till jorden lätt, använd undersidan av en kruka eller locket till sålådan.
  3. Vattna eller spraya jorden innan du sår fröna. Annars finns risk att fröna flyter runt i vattnet och samlas ojämnt.
  4. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan om du använt en större låda, så kallad bredsådd. Ju större frön desto färre i varje kruka är en bra tumregel när man ska förkultivera. Läs på fröpåsen, där brukar det stå rekommendationer.
  5. Täck med såjord 0,5-1 cm. Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, läs noga på fröpåsen.
  6. Spraya jordytan med vatten och vattna även på fatet eller i sålådans botten för att ge din frösådd optimala förhållanden.
  7. Lägg locket på drivhuset eller täck frösådden med plast. Så enkelt är det att förkultivera - nu är du igång med din frösådd.

När börjar det gro och vad gör du sedan?

De flesta frön gror bäst i rumstemperatur, ca 20 grader. När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna på fönsterbrädan.

Ta av drivhuslocket för att lufta frösådden om det bildas kondens. När plantorna fått sina hjärtblad (det allra första bladparet), plus de första karaktärsbladen, det vill säga två bladpar, behövs locket inte längre.

Vattna frösådden noga. Jorden får inte vara för blöt men bör inte heller torka ut för hårt. Känns med fingrarna och lyft lite på krukorna för att känna om de är tunga av fukt.

När plantorna fyller ut såkrukorna ska de omskolas, det betyder att de flyttas över till större krukor. 2-3 veckor efter omskolningen kan du börja gödselvattna så smått. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva omskolas en andra gång. Här kan du läsa mer om omskolning och omplantering.

Avhärda växterna, alltså vänj plantorna vid utemiljön, 1-2 veckor innan utplantering när risken för nattfrost är över. Låt plantorna stå på skuggig plats ute under dagtid en period innan de planteras ut på sina växtplatser.

Plantera ut dina förkultiverade växter i rabatter, krukor och köksland.