Reportage

Gästskribent: Sara Bäckmo – lyckas med din försådd

Sara Bäckmo driver Sveriges största trädgårdsblogg – Skillnadens trädgård. Hon berättar hur du lyckas med din försådd.

Försådder inomhus är lätt. Om du varken har barn eller djur. Obegränsat med yta som håller en jämn temperatur på 15–18 grader, fri tillgång på pengar, tid och insekter som kan äta upp andra insekter som vill äta upp dina växter. För alla oss andra är inomhusodling, försådd och att driva upp plantor inomhus både det roligaste som  finns och ett utmanade pussel.

Mina försådder inomhus

Innan vår familj blev så stor hade jag ett arbetsrum att fylla med försådder och små plantor. Numera är huset fullt av barn istället och det är svårare att hitta utrymme. Min odling har fördelats på tre platser; ett bord i vardagsrummet med värmematta och hängande extrabelysning, en upplyst kvadratmeter under trappen i kökets vedförråd, och på ett bord i köket står två små odlingsstationer med självbevattning och extraljus.

Växter behöver ljus

Det är nästan omöjligt att driva fram livskraftiga plantor inomhus i januari–mars utan växtbelysning. Växter behöver 12–14 timmars ordentligt ljus för att växa, må bra och bli plantor som senare klarar utomhusmiljön. Om plantorna står för mörkt blir de rangliga. Med belysning växer de långsammare och blir stadiga.

Mindre växtbelysning kan köpas till exempel i Blomsterlandets butiker eller e-handel. Större anordningar kan beställas i nätbutiker för odlingstillbehör. Själv tycker jag att lysrörsarmaturer är praktiska. Andra köper vanliga enkla vita lysrör från prylbutiker och tycker det funkar fint. En timer till belysningen kan också vara bra att ha.

Växtbelysning. Bild: Nelson Garden

Bästa grodden med värme - få frön att gro

Många fröer får den bästa starten om de sås i jord som är lite uppvärmd. På sommaren, då fröer sås direkt i solvarm jord, löser det sig av sig självt men på vintern kan till och med jorden i din försådd inomhus bli för kall. I många fall ruttnar fröerna i fuktig, kall jord. Speciellt känsliga är fröer till bönor, gurkväxter och majs.
Jag har två typer av värmeanordningar; en matta med inbyggd värmeslinga och termostat, och en bricka med värmeslingor. Golvvärme brukar också funka fint eller en fönsterbräda över ett element. Tänk på att så fort försådden gror behöver den ljus. Den kan snabbt bli alldeles för ranglig om den står för mörkt.

Försådd - såjord eller vad?

Jag resonerar som så att allt jag kan så direkt ute i trädgårdslandet kommer att gro fint i en bra planteringsjord, även om den är gödslad.
Såjorden är däremot sparsamt gödslad och utmärkt till försådder. Den största fördelen är den fina strukturen. Jag använder den till ömtåliga fröer som vill gro utan att täckas av jord. Ibland fyller jag såtrågen till 2/3 med plantjord och såjord på toppen. Fröerna gror då i såjord och när de vuxit ett tag och är mer robusta når rötterna ner till den mer näringsrika jorden.

Vattna och gödsla din försådd

Jag vattnar nästan uteslutande inomhussådderna underifrån genom att ställa krukor och tråg på brickor med vatten. Det är viktigt att sådden hålls fuktig och inte torkar ut. Om det översta lagret torkar kan groningen förstöras. Det är bra att lägga ett genomskinligt lock eller plast över försådden. Då bildas kondens som skapar en fuktig, lite varmare miljö i krukan. Se bara till att det finns några lufthål så det inte blir för blött.

När växterna grott och vuxit en bit är det dags att mata jorden, speciellt om du använt såjord utan näring. Jag brukar blanda flytande näring i vatten och ge små plantor en mycket svag dos nästan varje gång jag vattnar. Lakvatten från bokashi och kiss är mina mest använda gödsel till försådderna inomhus. I trädgårdsbutiker som Blomsterlandet finns det gott om alternativ för den som vill använda andra näringslösningar.

När ska jag börja med min försådd?

På fröpåsarna finns ofta bra anvisningar, utgå från dessa. Växter som tar lång tid på sig att utvecklas sås tidigt, de som växer snabbare sås sent. Så till exempel inte gurkväxter som gurka, pumpa och melon för tidigt. De växer snabbt och blir på kort tid närmast ohanterligt stora. Det är bättre att så dem senare och sätta ut mindre plantor.

Saras blogg Skillnadens trädgård hittar du här: sarabackmo.se

Expertens tips för din försådd och odling

Växtbelysning LED med adapter

Finns i flera varianter

Från 499:-

Minidrivhus Solid

Finns i flera varianter

Från 99:-

Såjord Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 49,90

Odlingstråg

Finns i flera varianter

Från 49,90

Plastkruka

Finns i flera varianter

79,90

Läs mer om försådd och förodling

GuideAtt förodla i pluggbox

Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem - perfekt för hemmaodlaren.

GuideFörodlingens ABC - kan du alla orden?

Ser du också ut som ett frågetecken när du hör ord som perlit och hjärtblad? Och undrar om de pratar om sina barn när det nämns omskolning? Lugn, vi hjälper dig till att bli ett förodlingsproffs - här är hela ordlistan.

Anlägga köksträdgård - 10 i topp fröer

Svårt att bestämma vad du vill odla när du ska anlägga din köksträdgård eller odla i pallkragen? Odla ätbart med våra tio allra mest populära frösorter.

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater.

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

GuideAtt förodla och så frön - vanliga frågor

Att följa växter hela vägen från frö, är den mest givande trädgårdsskolan. Här hittar du svaren på vanliga frågor kring att förodla och så frön.