Anlägga köksträdgård - 10 i topp fröer

Svårt att bestämma vad du vill odla när du ska anlägga din köksträdgård eller odla i pallkragen? Odla ätbart med våra tio allra mest populära frösorter.

1. Mangold

Mangold är en av våra mest lättodlade bladgrönsaker och kan användas i sallad, paj och lasange. Du kan så mangold i flera omgångar ändra fram till juli och på så sätt få en lång skördetid. Den är också en riktigt härlig färgklick i grönsakslandet. Fullproppad med vitaminer gör den gott för alla som äter den, men se upp för överkonsumtion. Mangold kan du direktså när temeperaturen ligger mellan 10-20 grader och kan odlas både på friland eller i en kruka - perfekt på balkong eller uteplats.

2. Mosskrusig persilja

Odla mosskrusig persilja i din köksträdgård eller pallkrage. Mörkgröna, krusade blad. God matkrydda med frisk smak. Passar också för inläggningar, som dekoration m.m. Utmärkt för infrysning.

3. Rädisa 'Cherry Belle'

Delikat vår- och sommargrönsak som är populär att odla i trädgårdslandet. Sorten ger runda, helt röda rädisor, som kan stå länge utan att bli träiga. Upprepad sådd varannan vecka ger dock bättre resultat i form av späda rädisor. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. Täck sådden med fiberduk för att undvika tidiga insektsangrepp på småplantorna. Så 5-10 frön/dm i sick-sack i en bred rad så behövs ingen gallring.

4. Morot 'Nantaise 2'

Finns det något bättre än att odla ätbart? Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Rensa bort ogräs. Såband ger plantor på lämpligt avstånd.

5. Plocksallat

Odla plocksallat i ditt trädgårdsland och njut av en härlig skörd. Flikiga gröna blad som ej bildar huvuden. Kan skördas under en lång period. God i sallader eller som dekoration. Odlas glest direkt på växtplatsen i april-juni i flera omgångar. Mylla fröet 1-2 cm. Gror efter 10-20 dagar beroende på temperatur. Sallat behöver jämn tillförsel på näring och vatten. Uttorkning kan ge bitterhet. Plocka bladen efter hand så fortsätter plantan att utvecklas.

6. Sockerärt 'Norli'

Låg sort. En tidig delikatessgrönsak att odla i ditt trädgårdsland. Helt trådfria, mörkgröna, ca 7 cm långa baljor med mycket god smak. Används färska, lättkokta, wokade, i sallader m.m. Kraftfullt växtsätt. Ger en hög avkastning. Utmärkt för nordiskt klimat.

7. Rödbeta 'Detroit dark red 2'

När man anlägger ett trädgårdsland är det väldigt populärt att inkludera rödbeta i odlingen. Och det är lätt att förstå. Stora, runda, slätskaliga rötter med mörkrött skal och fruktkött. Ger en hög avkastning och jämnstora rödbetor som kan ätas färska, eller för inläggning och lagring. Späda blad är goda i sallader.

8. Rucolasallat

Heter också senapskål. Populär, italiensk delikatessallat som passar fint att odla i trädgårdslandet. Flikade blad med ljusare stjälk, skördas späda. Kryddigt tillskott i salladen, utmärkt i salladsblandningar, som dekoration m.m.

9. Spenat

Det är inte svårt att odla ätbart. Här en lättodlad sort med resistens mot ras 1-3 av spenatbladmögel. Mörkt gröna blad. En utmärkt sort både som färsk stuvad eller i sallader och som förvälld och djupfryst.

10.Vaxböna 'Maxidor'

Mycket odlingsvärd sort av vaxböna. Det är en fröjd att odla ätbart och skörda ofta. Låt inte baljorna bli för stora, de smakar bäst 12-15 cm långa. och slanka. Baljorna kokas och äts med t ex smör. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt.