10 i topp bland köksträdgårdens fröer

Svårt att bestämma vad du vill odla i köksträdgården eller pallkragen? Här hittar du de tio frösorterna som är populärast i Blomsterlandets ätbara sortiment av fröer.

1. Dill ’Como’

Lämpar sig till både krondill och som bladdill. Plocka blad efter hand, ca 1 månad efter uppkomst. Upprepa sådden med några veckors mellanrum för att ha lång tillgång till bladdill. Går bra att frysa. Vill du ha krondill, bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavstånd 15-20cm) skördas vid blomningens slut. Trivs bäst i en näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. Byt växtplats varje år. Vattna vid torka.

2. Mosskrusig persilja

Mörkgröna, krusade blad. God matkrydda med frisk smak. Passar också för inläggningar, som dekoration m.m. Utmärkt för infrysning.

3. Rädisa 'Cherry Belle'

Delikat vår- och sommargrönsak. Sorten ger runda, helt röda rädisor, som kan stå länge utan att bli träiga. Upprepad sådd varannan vecka ger dock bättre resultat i form av späda rädisor. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. Täck sådden med fiberduk för att undvika tidiga insektsangrepp på småplantorna. Så 5-10 frön/dm i sick-sack i en bred rad så behövs ingen gallring.

4. Morot 'Nantaise 2'

Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Rensa bort ogräs. Såband ger plantor på lämpligt avstånd.

5. Plocksallat

Flikiga gröna blad som ej bildar huvuden. Kan skördas under en lång period. God i sallader eller som dekoration. Odlas glest direkt på växtplatsen i april-juni i flera omgångar. Mylla fröet 1-2 cm. Gror efter 10-20 dagar beroende på temperatur. Sallat behöver jämn tillförsel på näring och vatten. Uttorkning kan ge bitterhet. Plocka bladen efter hand så fortsätter plantan att utvecklas.

6. Sockerärt 'Norli'

Låg sort. Tidig delikatessgrönsak. Helt trådfria, mörkgröna, ca 7 cm långa baljor med mycket god smak. Används färska, lättkokta, wokade, i sallader m.m. Kraftfullt växtsätt. Ger en hög avkastning. Utmärkt för nordiskt klimat.

7. Rödbeta 'Detroit 2 Bolivar'

Stora, runda, slätskaliga rötter med mörkrött skal och fruktkött. Ger en hög avkastning och enhetliga rödbetor för färskkonsumtion, inläggning och lagring. Späda blad är goda i sallader.

8. Rucolasallat

Heter också senapskål. Populär, italiensk delikatessallat. Flikade blad med ljusare stjälk, skördas späda. Pikant kålsmak, utmärkt i salladsblandningar, som dekoration m.m.

9. Spenat

Lättodlad sort med resistens mot ras 1-3 av spenatbladmögel. Mörkt gröna blad. En utmärkt sort både som färsk stuvad eller i sallader och som förvälld och djupfryst.

10.Vaxböna 'Maxidor'

Mycket odlingsvärd sort av vaxböna. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Smakar bäst 12-15cm långa och slanka. Baljorna kokas och äts med t ex smör. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt.

Läs mer om förkultivering

GuideAtt förodla - vanliga frågor

Att följa växter hela vägen från frö, är den mest givande trädgårdsskolan. Här hittar du svar på vanliga frågor.

Sålåda, pluggbox eller mjölkpaket

Att välja rätt bland sålådor och krukor kan kännas klurigt. Och vad är egentligen en Rootmaster?

GuideFörkultivering – åtta snabbtips för en lyckad sådd

Många blomsorter och grönsaker behöver längre tid än vår korta sommarperiod för att hinna blomma och ge skörd. Så vad väntar du på?