Guide

Odla i pluggbrätte – med odlingspluggar eller jord

Med minipluggbrätten kan du odla upp under sensommaren för att fylla igen luckor efter skörd. Många plantor på liten yta. De passar lika bra till dina tidigaste sådder som till plantorna du sätter ut.

Odla i pluggbrätte - såhär gör du:

  1. Fyll pluggbrättet med odlingspluggar eller såjord.
  2. Häll vatten i ett tråg och ställ i pluggbrättet. Låt odlingspluggarna/jorden suga upp vatten så att de blir genomfuktiga.
  3. Så 1–3 frö per plugg. Titta gärna på grobarheten (har du köpt fröer står det på påsen). Ju lägre grobarhet desto fler frön fröer behöver du så för att öka chansen att det gror i varje plugg.
  4. Placera din sådd varmt och ljust men undvik direkt solljus. Använd gärna ett lock som släpper igenom ljus och håller kvar fukt, men har hål för ventilation.
  5. Håll sådden fuktig när du odlar i pluggbrätte. Vattna underifrån genom att fylla tråget med vatten. Småplantor är känsliga och genom att vattna underifrån lockar du även rötterna till att söka sig neråt.
  6. Vid omplantering kan du peta ut pluggen underifrån och får en utmärkt pluggplanta att plantera.
Du kan fylla minipluggbrätte med såjord.
Eller så väljer du färdiga odlingspluggar.

Odlingspluggar

Med odlingspluggar är det enkelt att komma igång med din förodling utan att behöva bära någon tung jordsäck eller skräpa ner. Odlingspluggarna från Nelson Garden är tillverkade av kokosfiber och torv och är helt nedbrytbara. De har dessutom en liten dos näring för att ge dina småplantor en god start.

Odlingspluggarna håller fukten lite jämnare än jord och sparar både tid och utrymme eftersom du slipper dra fram jordsäcken när du ska så i pluggbrätte. De passar särskilt bra för koloniodlaren som vill driva upp några fröer tidigt på vårvintern, och ha stabila små plantor att flytta med ut till lotten när det väl blir dags.

Välja såjord

En bra såjord är finsiktad och luftig, vilket passar bra när du ska fylla de små odlingscellerna i pluggbrättet. Väljer du en KRAV-märkt jord eller en jord som är godkänd för ekologisk odling, kan du vara säker på att den endast är gödslad med naturgödsel.

Plantera om dina pluggplantor.