Vad är hydroponisk odling?

Att odla hydroponiskt innebär att du har en jordlös odling. Istället för att odla med jord odlar du med vatten och näring. Lär dig mer om hur det fungerar.

Den stora skillnaden mellan att odla i vatten jämfört med jord är att du börjar från noll. Du tillsätter precis så mycket näring som växterna behöver i varje tillväxtfas. Luftspalten du lämnar mellan plantan och vattnet gör att rotsystemet får tillräckligt med syre, hela tiden.

I hydroponiska system kan du enkelt odla sallat och kryddor. Det går även att odla chili, tomat och andra fruktbärande växter men de kräver lite mer plats då de behöver bli större plantor för att kunna blomma och bära frukt. Du får en stor skörd på liten yta, du slipper jord i inomhus och det är enkelt.

Det är svårt att misslyckas och plantorna växer snabbare eftersom de inte behöver leta efter näring och syre. Att kunna mäta och kontrollera näringsnivåerna gör det också enklare att se om något blivit fel.

Vad kan man odla hydroponiskt?

Det är vanligast att man odlar sallat och kryddor, men det går minst lika bra med blommor, tomater, chili och aubergine. Fundera på vad du själv tycker om, hur mycket plats du har hemma och hur snabbt du vill kunna skörda. Sallat och annat bladgrönt går oftast snabbare än till exempel chili och tar mindre plats.

Hydroponisk odling kan vara ett komplement till odling i jord. Har du trädgård eller pallkragar kan du odla större mängder och mer varierat där och kanske komplettera med några hydroponiska odlingar inomhus. Hydroponin kan framförallt förlänga odlingssäsongen och ger egenodlade grönsaker och kryddor året om.

Det här är odlingslådan Harvy – en hydroponisk odlingslåda

Med odlingslådan Harvy odlar du bladgrönt, kryddor och även blommor i vatten. Utan jord och utan krav på förkunskaper. Harvy finns i två storlekar, för tre eller sex stycken fröpluggar.

När du fyllt odlingslådan med vatten sätter du de försådda pluggarna i locket och väntar. Efter bara några veckor kan du skörda din basilika, sallat eller vad du själv har valt att odla. Till odlingslådan Harvy finns flera olika fröpluggar att välja bland.

Kom igång snabbt med hydroponisk odlingslåda

Ett komplett startpaket med den hydroponiska odlingslådan Harvy är allt som behövs för att komma igång.

Med hjälp av linjerna på insidan av Harvy kan du enkelt kontrollera att din odling alltid håller optimal vattennivå. När du startar odlingen fyller du upp till övre strecket ("Start"), så att vattnet når dina pluggar. När rötterna har letat sig ur pluggen och ner i vattnet, ska vattnet vara vid den lägre linjen. På så vis skapas också en luftspalt där plantans luftrötter kan få syre.

Ett startkit med odlingslådan Harvy, fröpluggar och näring hittar du i våra butiker och här i vår e-butik. Där finns också flera sorter av försådda fröpluggar så att du kan variera din odling när du vill. Du hittar också ett antal fröer som lämpar sig väldigt bra för just hydroponisk odling, välj bland sallat, kål, basilika och andra örter. Kanske till och med testa att odla tomater i din låda? 


Läs mer på Harvy.se och Hemmaodlat.se.


Bilder: Nelson Garden/ Annika Christensen