Guide

Plantera sticklingar

Sticklingarna du köper hos Blomsterlandet har stuckits ner i små krukor, skötts om väl i fin växthusmiljö och säljs nu med friska rötter. Allt för att du lätt ska kunna plantera dina sticklingar och odla dem vidare.

Plantera sticklingar så här

  1. Plantera dina köpta sticklingar i 11-12 cm krukor - det är en lagom storlek att växa till sig i. Se till att det finns hål i botten, då minskar risken att jorden blir för blöt.
  2. Plantera i blomjord, eller om det är en pelargonstickling kan du gärna välja pelargonjord. Vattna!
  3. Ställ krukorna i ett ljust, men inte jättesoligt, fönster.
  4. Vänta med nästa vattning, tills jorden har torkat lätt. Då tvingar du de späda rötterna in i den nya jorden och risken att de ruttnar minimeras.
  5. En månad efter du planterat dina sticklingar kan du börja gödsla dina plantor. Häll svag dos av Blomsterlandets flytande krukväxtnäring eller pelargonnäring i vattnet.
  6. När plantorna har rotat sig ordentligt i den nya jorden, kan du redan då toppa dem för att få buskiga plantor med många bryt och så småningom många blommor.

Ta egna sticklingar

Har du gamla pelargoner som står och stampar kan du klippa ner dem och ta sticklingar.

Hur man tar egna sticklingar

  1. Klipp av en 8-10 cm lång stjälk, snitta den med en vass kniv och stick ner sticklingen i en kruka med mager och porös jord, såjord brukar fungera bra.
    Att sätta sticklingen direkt i vatten kan vara lockande och upplevas som en snabbare rotningsmetod. Men rötter bildade i vatten behöver sen vänja sig vid jord vilket försenar etableringen, fast omställningen brukar oftast gå bra. 
  2. Sätt en plastpåse, eller avklippt petflaska över som ”miniväxthus”, det ökar luftfuktigheten lite.
  3. Ställ dem ljust men inte i ditt soligaste fönster, då kan det blir för varmt för under plasten.

Även många andra krukväxter kan förökas genom att man tar sticklingar. Prova!

Köp sticklingar i butik

Våra sticklingar finns i butik när det är säsong. Utbudet varierar en del beroende på tillgången hos våra odlare.