Guide

Hur planterar jag bärbuskar?

Bärbuskar är både dekorativt och smakfullt i trädgården. Dessutom är de lättodlade och ger skörd år efter år.

Lättodlade bärbuskar

Tänk på att olika bärbuskar har olika krav. Till exempel vill blåbärsbuskar stå i blåbärsjord eller naturell torv, detta då blåbär inte gillar kalk. Här kan du hitta en särskild planteringsguide för blåbärsbuskar.

Generellt för bärbuskar är dock att de inte är svåra att plantera eller sköta, och skörda bär gör du sedan år efter år. Här följer en planteringsguide som passar de flesta bärbuskar.

Plantera dina bärbuskar

 

Steg 1:

Hitta en plats i din trädgård som är varm och solig, där kommer din bärbuske trivas som bäst. Låt plantan stå en stund i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad. Cirka 10-15 minuter brukar vara lagom.

Gräv en planteringsgrop. Gropen bör vara minst 40 cm djup och ca 40 cm bred. Luckra sidorna och botten i gropen, då kan rötterna lättare söka sig neråt och utåt.

Steg 2:

Jordförbättra gärna genom att blanda upp den befintliga jorden med ny planteringsjord.

Ta ur plantan ut plastkrukan och luckra upp rotklumpen lite grann. Sätt ner plantan i gropen så att övre delen av jordklumpen kommer i nivå med jordytan.

Fyll upp med hälften av jorden och vattna rejält.

Tänk på att använda rätt jord för din bärbuske. Är du osäker på vilken jord som passar? Fråga gärna personalen på ditt Blomsterland om råd i samband med att du köper din planta.

Steg 3:

Fyll upp till marknivå med resten av jorden, tryck till lätt med foten runt om så att busken står stadigt.

Vattna igen!