Jordgubbar – odla själv

Jordgubbar. Det finns inget som smakar sommar på samma vis. De är fyllda av en längtan och i dess doft finns barndomens alla sommarminnen samlade som ett pärlband. Jordgubbar är lycka – och i det ska vi frossa.

Om du vill ha stor skörd av jordgubbar så behöver du se till att du köper friskt, nytt plantmaterial eller ta revplantor av egna friska plantor. Exempel på besvärliga åkommor som kan drabba jordgubbsplantor är nematod- och virussjukdomar.

Att välja jordgubbssort

Remonterande, återblommande, sorter blommar hela säsongen och producerar bär under en längre period, faktiskt ibland ända fram tills första frosten. Engångsblommande blommar rikligt och ger större skörd under en begränsad period.

Genom att odla flera olika sorter kan jordgubbssommaren bli lång. ’Gasana’, ’Montana’, ’Ostara’, ’Ruby Ann’ och ’Toscana’ är exempel på remonterande jordgubbssorter och bland engångsblommande ger ’Florence’, ’Honeoye’, ’Polka’ och ’Sonata’ goda bär.

Växtplats och plantering av jordgubbar

Jordgubbar kan antingen planteras tidigt på våren eller i juli/augusti och börjar i båda fallen ge bra skörd året därpå. De trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad. Rensa landet fritt från ogräs innan plantering och grundgödsla därefter rejält med kogödsel.

Sätt plantorna med ett avstånd på 30-40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Plantera jordgubbsplantorna lika djupt som de stod i sin kruka.

Nyskördade, solvarma jordgubbar, finns det något godare?

Så sköter du ditt jordgubbsland

Håll rent från ogräs mellan jordgubbsplantorna eftersom de ogillar konkurrens om platsen. Var försiktig när du rensar, gräv inte för nära plantornas rötter, de skadas lätt. Täck gärna jorden i gångarna med halm, gräsklipp eller täckbark, då håller du bären rena och friska samtidigt som ogräset hålls tillbaka.

Vattna om försommaren är torr, gärna på morgonen så hinner bladen torka upp under dagen och risken för sjukdomsangrepp minskar. Generellt ska man vara försiktig med vattning när bären börjat mogna för att undvika att de blir dåliga och ruttnar. Droppbevattning till jordgubbsplantorna löser många av problemen.
Gödsla jordgubbslandet efter skörd, då hinner plantorna lagra in näring till nästa års säsong.

Efter du skördat dina jordgubbar

Efter skörd rensar du bort revplantorna som bildats, de kan istället planteras i nya rader. Vart tredje eller fjärde år bör jordgubbslandet förnyas för att skördarna ska fortsätta vara rikliga. Enklast är att varje år ta bort den äldsta tredje- eller fjärdedelen av plantorna och plantera nya. Välj då en ny plats för att undvika sjukdomar.

Byt plats på jordgubbslandet vart tredje till femte år, skörden blir då bättre och risken för sjukdomsangrepp minskar. Byt ut jordgubbsplantorna ungefär ungefär vart fjärde år, för bäst skörd.

Köp dina jordgubbsplantor online

Jordgubbar & Smultron

Skapa ditt egna jordgubbsland, flera sorter av jordgubbar och smultron

Läs mer om att odla frukt och bär i din trädgård

Odla blåbär

Skogens blåbär i all ära. Men nu finns det fina sorter för trädgården. Blåbärsbusken är dessutom väldigt dekorativ med härligt gröna blad, som får en fantastisk höstfärg.

Smultron - lättodlat och gott

Smultron växer vilt i Sverige, men det är ändå trevligt att ha några plantor i trädgården, inte minst om man har barn. Varför inte skapa en liten smultronkulle, eller kanta trädgårdsgången med smultron.

Hallon - lättodlad favorit

Det finns inte mycket som slår en tallrik mogna hallon med socker och grädde. Hallon är också perfekta att frysa in, då de smakar ännu mera efter att ha tinats upp.