Jordgubbar – odla själv

Jordgubbar. Det finns inget som smakar sommar på samma vis. De är fyllda av en längtan och i dess doft finns barndomens alla sommarminnen samlade som ett pärlband. Jordgubbar är lycka – och i det ska vi frossa.

Bäst är att köpa plantor i plantskolan eftersom dessa är sjukdomsfria och med större säkerhet ger bra skördar. Med fådda plantor riskerar man besvärliga nematod- och virussjukdomar.

Tips

Plantera tidigt på våren eller i juli/augusti för skörd året därpå. Välj gärna en sort som blommar flera gånger för längre skörd som t.ex Elin, Selva, Ostrara eller Temptation.

Växtplats och plantering

Jordgubbar trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad. Grundgödsla rejält med kogödsel vid plantering.

Rensa landet fritt från ogräs innan plantering. Sätt plantorna med ett avstånd på 30 - 40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Sätt plantorna lika djupt som de stod i sin kruka.

Nyskördade, solvarma jordgubbar, finns det något godare?

Skötsel

Tänk på att hålla rent från ogräs mellan plantorna. Var försiktig, gräv inte för nära plantornas rötter, de skadas lätt. Gödsla efter skörd i augusti. Vattna om försommaren är torr, vattna dock helst inte på kvällen för att minska risken för sjukdomar. När bären börjar mogna slutar du att vattna så att inte bären ska ruttna.

Täck gärna jorden i gångarna med halm, gräsklipp eller täckbark, då håller du bären rena och friska.

Efter skörd

Efter skörd rensar du bort de nya revorna, som kan planteras i nya rader. Vart tredje eller fjärde år bör man förnya jordgubbsplantorna. Enklast är att varje år ta bort den äldsta tredje- eller fjärdedelen av plantorna och sätta nya, på ny plats (för att undvika sjukdomar).

Byt plats på jordgubbslandet vart tredje till femte år, skörden blir då bättre och risken för sjukdomsangrepp minskar. Byt ut jordgubbsplantorna ungefär ungefär vart fjärde år, för bäst skörd.

Vi har ett stort utbud av jordgubbar, både som frö och färdig planta