Jordgubbar – odla själv

Jordgubbar. Det finns inget som smakar sommar på samma vis. De är fyllda av en längtan och i dess doft finns barndomens alla sommarminnen samlade som ett pärlband. Jordgubbar är lycka – och i det ska vi frossa.

Om du vill ha stor skörd av jordgubbar så behöver du se till att du köper friskt, nytt plantmaterial eller ta revplantor av egna friska plantor. Exempel på besvärliga åkommor som kan drabba jordgubbsplantor är nematod- och virussjukdomar.

Att välja jordgubbssort

Remonterande, återblommande, sorter blommar hela säsongen och producerar bär under en längre period, faktiskt ibland ända fram tills första frosten. Engångsblommande blommar rikligt och ger större skörd under en begränsad period.

Genom att odla flera olika sorter kan jordgubbssommaren bli lång. ’Gasana’, ’Montana’, ’Ostara’, ’Ruby Ann’ och ’Toscana’ är exempel på remonterande jordgubbssorter och bland engångsblommande ger ’Florence’, ’Honeoye’, ’Polka’ och ’Sonata’ goda bär.

Växtplats och plantering av jordgubbar

Jordgubbar kan antingen planteras tidigt på våren eller i juli/augusti och börjar i båda fallen ge bra skörd året därpå. De trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad. Rensa landet fritt från ogräs innan plantering och grundgödsla därefter rejält med kogödsel.

Sätt plantorna med ett avstånd på 30-40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Plantera jordgubbsplantorna lika djupt som de stod i sin kruka.

Nyskördade, solvarma jordgubbar, finns det något godare?

Så sköter du ditt jordgubbsland

Håll rent från ogräs mellan jordgubbsplantorna eftersom de ogillar konkurrens om platsen. Var försiktig när du rensar, gräv inte för nära plantornas rötter, de skadas lätt. Täck gärna jorden i gångarna med halm, träull, gräsklipp eller täckbark, då håller du bären rena och friska samtidigt som ogräset hålls tillbaka.

Vattna om försommaren är torr, gärna på morgonen så hinner bladen torka upp under dagen och risken för sjukdomsangrepp minskar. Generellt ska man vara försiktig med vattning när bären börjat mogna för att undvika att de blir dåliga och ruttnar. Droppbevattning till jordgubbsplantorna löser många av problemen.
Gödsla jordgubbslandet efter skörd, då hinner plantorna lagra in näring till nästa års säsong.

Efter du skördat dina jordgubbar

Efter skörd rensar du bort revplantorna som bildats, de kan istället planteras i nya rader. Vart tredje eller fjärde år bör jordgubbslandet förnyas för att skördarna ska fortsätta vara rikliga. Enklast är att varje år ta bort den äldsta tredje- eller fjärdedelen av plantorna och plantera nya. Välj då en ny plats för att undvika sjukdomar.

Odla jordgubbar i växthus

Genom att odla jordgubbar i växthus kan du njuta av de goda bären lite tidigare på säsongen. Är våren varm kan de första jordgubbarna skördas så tidigt som i slutet av maj i de södra delarna av landet.

Jordgubbsplantor som odlas i växthus planteras i juli/augusti i mullrik planteringsjord. Plantorna övervintrar fint utan någon extra värme och börjar växa, och så småningom blomma, när vårsolen värmer upp växthuset. Det går bra att ha kvar jordgubbsplantorna i växthuset även efter skörd, alternativt tar man bort dem och planterar nya på sensommaren. Väljer man att röja ut jordgubbarna kan växthuset istället nyttjas till andra godsaker som till exempel gurka och tomat. Låter man plantorna står kvar bör de bytas ut minst vart tredje år för att ge bra med bär.

För- och nackdelar med jordgubbar i växthus

Det svåra med jordgubbar i växthus är att plantorna kräver mer passning med vatten än de som är planterade utomhus i trädgårdslandet. Och tänk på att blommorna måste pollineras för att ge bär. Utomhus sköts detta, utan att vi tänker på det, av våra flitiga pollinatörer. Men blommar jordgubbarna tidigt finns det inte så många humlor och bin som är aktiva plus att de kan ha svårt för att hitta in i växthuset. Därför kan det bli aktuellt att själv hjälpa till, använd en mjuk pensel och pensla försiktigt från blomma till blomma.

Men fördelarna med växthusodling av jordgubbar vinner. Bären är enklare att skörda, det blir inga angrepp av sniglar, ingen ogräsrensning behöver göras och bären får vara ifred för fåglar som annars gärna mumsar på bären.

Väljer man att plantera jordgubbsplantor i amplar eller upphöjda lådor är det en fördel att välja sorter med hängande växtsätt där blommorna, och så småningom bären, sitter på långa stjälkar. Då blir det extra lätt att plocka bären. Exempel på sorter är ’Loran’, ’Temptation’, ’Toscana’ och ’Tristan’. Alla sorterna är dessutom remonterande, det vill säga blommar om igen, och ger därför bär under en längre tid vilket kan passa bra om plantorna ska stå kvar i växthuset år efter år.

Skötsel av jordgubbar i växthus

Övrig skötsel är att rensa bort revplantor efterhand som de bildas, de stjäl bara energi från huvudplantan. Klipp även bort vissna blad och färdigskördade bärstjälkar. Jordgubbsplantor har ganska låga näringskrav så det räcker att tillsätta halv dos näring i vattnet några gånger under sommaren för att tillgodose plantornas behov.

Köp dina jordgubbsplantor online

Läs mer om att odla frukt och bär i din trädgård

Odla blåbär

Skogens blåbär i all ära. Men nu finns det fina sorter för trädgården. Blåbärsbusken är dessutom väldigt dekorativ med härligt gröna blad, som får en fantastisk höstfärg.

Smultron - lättodlat och gott

Smultron växer vilt i Sverige, men det är ändå trevligt att ha några plantor i trädgården, inte minst om man har barn. Varför inte skapa en liten smultronkulle, eller kanta trädgårdsgången med smultron.

Hallon - lättodlad favorit

Det finns inte mycket som slår en tallrik mogna hallon med socker och grädde. Hallon är också perfekta att frysa in, då de smakar ännu mera efter att ha tinats upp.