Smultron - lättodlat och gott

Smultron växer vilt i Sverige, men det är ändå trevligt att ha några plantor i trädgården, inte minst om man har barn. Varför inte skapa en liten smultronkulle, eller kanta trädgårdsgången med smultron.

Växtplats och plantering

Smultron är mycket tacksam och lättodlad. En solig plats är i stort sett det enda kravet. Men allra bäst trivs smultron i mullrik jord. Bären är godast när de plockas och äts direkt, men du kan också använda dem till saft och bakverk.

Gödsla med kompost och kogödsel vid nyplantering och gödsla alltid efter skörd för att undvika att näringen bara går till bladmassa.

Rensa landet fritt från ogräs innan plantering. Sätt plantorna med ett avstånd på ca 30 cm och ett radavstånd på minst det dubbla om du odlar dem för bärens skull. Minska på avståndet till ca 20 cm om du odlar dem som marktäckare.

Sätt plantorna lika djupt som de stod i sin kruka. Vattna rejält efter plantering.

Vanliga smultron revar sig snabbt och bildar stora mattor. De klarar sig själv, men bären blir både större och godare med lite gödning och kompost på vårkanten.

Månadssmultron revar sig inte, vilket kan vara praktiskt om man har dem som kantväxt i en blomsterrabatt, till exempel.

Smulgubbar är en korsning mellan jordgubbar och smultron som tagits fram i Sverige. Både planta och bär ser ut som jordgubbar, medan smaken påminner mer om smultron.

Läs mer om bärodling

Jordgubbar – odla själv

Jordgubbar. Det finns inget som smakar sommar på samma vis. De är fyllda av en längtan och i dess doft finns barndomens alla sommarminnen samlade som ett pärlband. Jordgubbar är lycka – och i det ska vi frossa.

Odla blåbär

Skogens blåbär i all ära. Men nu finns det fina sorter för trädgården. Blåbärsbusken är dessutom väldigt dekorativ med härligt gröna blad, som får en fantastisk höstfärg.

Hallon - lättodlad favorit

Det finns inte mycket som slår en tallrik mogna hallon med socker och grädde. Hallon är också perfekta att frysa in, då de smakar ännu mera efter att ha tinats upp.