Smultron - lättodlat och gott

Smultron växer vilt i Sverige, men det är ändå trevligt att ha några plantor i trädgården, inte minst om man har barn. Varför inte skapa en liten smultronkulle, eller kanta trädgårdsgången med smultron.

Växtplats och plantering

Smultron är mycket tacksam och lättodlad. En solig plats är i stort sett det enda kravet. Men allra bäst trivs smultron i mullrik jord. Bären är godast när de plockas och äts direkt, men du kan också använda dem till saft och bakverk.

Gödsla med kompost och kogödsel vid nyplantering och gödsla alltid efter skörd för att undvika att näringen bara går till bladmassa.

Rensa landet fritt från ogräs innan plantering. Sätt plantorna med ett avstånd på ca 30 cm och ett radavstånd på minst det dubbla om du odlar dem för bärens skull. Minska på avståndet till ca 20 cm om du odlar dem som marktäckare.

Sätt plantorna lika djupt som de stod i sin kruka. Vattna rejält efter plantering.

Vanliga smultron revar sig snabbt och bildar stora mattor. De klarar sig själv, men bären blir både större och godare med lite gödning och kompost på vårkanten.

Månadssmultron revar sig inte, vilket kan vara praktiskt om man har dem som kantväxt i en blomsterrabatt, till exempel.

Smulgubbar är en korsning mellan jordgubbar och smultron som tagits fram i Sverige. Både planta och bär ser ut som jordgubbar, medan smaken påminner mer om smultron.