Kvitten – ett japanskt bidrag till våra fruktträdgårdar

Kvitten är ett lövfällande träd eller buske som får frukter som mest påminner om äpplen. Fruktköttet är dock fastare och kan bland annat användas till marmelad och gelé.

Rosenkvitten – en härdig släkting till vanlig kvitten

Rosenkvitten, som är släkt med kvitten, härstammar från japan och är en taggig buske som blir ungefär en meter hög. Busken blommar tidigt på våren i orange eller röd-rosa. Då blomningen för kvitten sker tidigt på våren finns det risk för frostskador. Den mogna frukten är gul, med en ljuvlig stark doft.

Växtsättet för kvitten är lågt och krypande. Busken är mycket välförgrenad och fungerar bra som marktäckare. Kvitten ser man ibland som marktäckare i slänter i olika offentliga planteringar. De lägre sorternas kvitten håller sig runt en meters höjd, medan de högre kan komma upp i något mer.

Välj en varm, skyddad och solig växtplats för kvitten. Plantan har egentligen mycket små anspråk på jorden, men den växer bäst på en något fuktig och lerhaltig jord. Även sandigare och stenigare jordar kan gå bra, bara man ser till att plantan får tillräckligt med vatten. Vid planteringen av kvitten tillför man planteringsjord, för att få ner mer mull och näring i jorden. Gödsla sedan årligen varje vår med till exempel kogödsel.

Frukten hos kvitten blir aldrig riktigt mjuk när den mognar, utan måste tillagas för att vara ätbar. Då frukterna innehåller ganska mycket pektin är de lämpliga till både marmelad, gelé, sylt och mos. Frukterna kan även med utmärkt resultat användas som inblandning i vanligt äppelmos. Man kan även göra kvittensirap genom att skiva frukterna i centimetertjocka skivor som sedan varvas med socker. Efter ett par dagar har sockret dragit ut vätskan ur frukterna och man har en söt och aromatisk vätska som är användbar för till exempel desserter eller till drinkar.

Lycka till med att odla kvitten.