Rädisor – godis i trädgårdslandet

Som vårens primör har rädisor en alldeles särskild plats i våra odlarhjärtan. Att odla rädisor är inte heller svårt och dessutom går det fort att nå ett välsmakande resultat.

Att lyckas med rädisor

Så dina rädisor direkt på friland, de kräver inte särskilt hög temperatur för att börja växa. Så snart jorden i trädgårdslandet går att bearbeta är det dags att så rädisor. Så i flera omgångar, så har du alltid tillgång till färska och fräscha rädisor. Beräkna att det tar ca 3-5 veckor från sådd till skörd. För en lyckad sådd, följ anvisningen på fröpåsen. Vattna dina rädisor regelbundet annars blir rädisorna lätt träiga och torra av torka.

Rädisornas jord bör vara porös och mullrik för att de ska utvecklas bra och få tillräckligt med fukt och näring. Då smakar de också bättre, brist på vatten gör rädisorna hårda och beska i smaken.

Rädisor trivs bäst under den svalare perioden så under högsommaren kan det därför vara svårt att få lika fina rädisor som under våren och försommaren, passa därför på att så dina första rädisor så tidigt på säsongen som möjligt för en optimal skörd under en längre tid.

Rädisor – att skörda

Att skörda rädisor är enkelt och perfekt att göra tillsammans med barnen eller som en alldeles egen uppgift för barnen kanske? Dra försiktigt i rädisans blast för att få upp rädisan, på samma vis som när du skördar morötter.

Använd rädisor så här

  • det självklara tillbehöret på ostbrickan, ger fräschör och bryter av bra mellan olika ostar.
  • passar utmärkt i sommarens kalla potatissallad.
  • i alla sommarens sallader kan du med fördel ha i rädisor.
  • är goda naturella eller med lite salt, så varför inte plocka dem som de är och äta, precis som godis?