Guide

Plantera blomsterlök i gräsmattan

Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och krokus är exempel på vårlökar som passar bra att planteras i gräsmattan. Enkelt och roligt höstpyssel!

Tips för en fin plantering

Vill du ha en ringlande form på din plantering, men mjuka bågar kan du använd en trädgårdsslang eller ett snöre för att forma din figur. Här har vi valt att göra en ringlande lökrorm, men hemma hos dig passar det kanske bättre med ett hjärta eller en cirkel.

Välj ut var i trädgården du vill ha doin plantering - vårlökar som krokus ger tidig blomning i soliga lägen, men du får en längre blomningsperiod om de planteras i halvskugga.

När våren kommit blir ju belönad för höstens arbete.

Steg 1:

Med hjälp av spaden hugger du ut formen på båda sidor om din markering. Vinkla spaden lite snett och lossa för- siktigt grässvålen. Lyft upp gräset och spara, detta ska sen användas för att täcka lökarna igen. Djupet behöver vara ungefär 10 centimeter.

Steg 2:

För att lökarna ska få de bästa förutsättningarna är det viktigt att tillsätta ny planteringsjord. Ett par centimeter tjockt lager bli bra, strö sen ut benmjöl och mylla ner. Benmjöl är bästa gödselmedlet för lökväxter.

Steg 3:

När du kommit så här långt är det dags att sätta lökarna. Eftersom figuren måste bli tydlig i gräsmattan behöver lökarna placeras tätare än vad som står på förpackningen, för att resultatet ska bli bra. Lägg ner löken med den spetsiga änden uppåt och tryck ner lökarna lite lätt.

Steg 4:

Täck lökarna med mer planteringsjord och lägg försiktigt tillbaka grässvålen. Trampa till lätt och vattna.
Nu är det bara att vänta med spänning på vårens blomning.