Snödroppe, Galanthus nivalis

Den kanske mest kända bland lökväxterna som en av vårens allra tidigaste budbärare.

Visst är den efterlängtad när den kommer och trotsar både snö och kyla. Plocka in en liten bukett och känn den svaga men ljuvliga doften.

Snödroppen tillhör amaryllissläktet och det naturliga utbredningsområdet är större delen av Europa förutom de norra delarna. Den har funnits länge i våra nordiska trädgårdar, ända sedan 1400-talet. Passar förutom i perennrabatten fint under lövfällande buskar och träd, där du kan låta bli att kratta.

Det finns många olika sorters snödroppar, av de vanligare sorterna ett hundratal namngivna sorter. Självklart finns det också mer ovanliga sorter som till exempel kan vara både gulaktiga och dubbelblommande.

Snödroppen är vacker i glest gräs och ängsmark. Den sprider sig där den trivs och myrorna hjälper till med fröspridningen. Anses vara mindre smaklig för rådjur, hare, kanin och sork.

Trivs bäst i väldränerad, närings- och mullrik jord, som är något fuktighetshållande. Kan odlas i större delen av landet. Plantera lökarna så tidigt som möjligt på hösten. Lägg dem gärna i blöt, så kallad stöpning, ett halvt dygn innan du planterar. Det underlättar etableringen.

Tänk på att snödroppen är giftig, låt aldrig barn leka med snödroppens lökar eller frukter. Skulle någon få i sig växten? För säkerhets skull, kontakta alltid Giftinformationscentralen.