Allium - från gräslök till jättelök

Allium är ett stort släkte lökväxter – en del äter vi, en del njuter vi med ögat. Någon blir 15 cm hög, någon 1,5 m och ännu högre. En färgglad uppstickare i rabatten.

En lök – vad är en lök?

Löken är lökväxternas underjordiska delar, som de överlever med under långa torrperioder och vinterns kyla. I löken lagras näring och här utvecklas blad och blommor.

Löken består av omvandlade lågblad, lökfjäll, fulla av näring och som sitter fast på en lökkaka. Allra innerst finns anlaget till blomman, väl skyddat.

Skär sönder en vanlig gul matlök, så ser du hur genialt konstruerade de är.

Lökarna kan vara trinda, knubbiga eller smala. De flesta bildar efterhand nya sidolökar vid basen, lökar som växer till sig och blommar.

Alliums vackra blommor

På kort och knubbig eller lång och smäcker stängel sitter blommorna i rund bollformad samling, en flock.

Knoppen är skyddad av högblad, som sitter likt en hinna eller tunt papper runt den. När det blir dags, spricker hinnan och ut väller hela den fantastiska samlingen av blommor som ett fyrverkeri. Blomman är formad som en stjärna, någon har lite tjockare kalkblad, andra tunna och spindellika. En del bollar är små som valnötter, andra 25 cm vida och mer.

Färgerna harmonierar med varandra i allt från vitt och rosa till purpur, lila och blått. Guldlök skiljer sig från de övriga med sina små, gula blommor i rätt gles samling.

Kirgislök i blom. Fin i blandrabatten där de dekorativa bollarna sticker upp och blandar sig med övriga växter.

Mittemellan vår- och sommarblommor

Allium-växterna blommar inte lika tidigt som många andra vårblommande lökväxter. De kommer mellan de tidiga vårblommorna men innan sommarblommorna står i sitt flor. Det är en av anledningarna till att vi blir så glada för dem.

Varje enskild blomsamling håller länge och blomningen pågår under lång tid.

När blomningen är över bildas frön. Om du vill att växten ska föröka sig, låter du dem sitta kvar. Odlar du växten för blommornas skull, skär du av den avblommade blombollen för att den inte ta ska ta onödig kraft från löken.

Planera och plantera

Tag reda på hur höga och vida dina önskelökar blir och gör en enkel skiss hur du ska plantera dem – antingen i en Allium-rabatt eller ihop med andra växter. Viktigt är ju att du får de högsta längst bak eller i mitten på en rundel och att de lågväxta kommer i kanten.

Plantera lökarna i slutet av september, i oktober eller november. Då har de hela den långa, kalla vintern på sig att mogna och när våren kommer är de beredda att komma upp ur jorden i all sin glans.

Var och hur ska jag plantera mina Allium-lökar?

Allium-växterna har inga stora krav. Allra bäst trivs de i soligt läge och i näringsrik, mullrik jord, som är väldränerad och inte står blöt över vintern. Är jorden tung och lerhaltig kan du lätta upp den, så trivs lökarna bättre. Blanda den befintliga jorden med sand, kompost eller med vanlig planteringsjord.

Små lökar, som bara ska ner 4-5 cm i jorden, kan du plantera med hjälp av planteringsspade. Se bara till att hålet inte blir så spetsigt att lökarna svävar fritt i luften. Luckra lite i botten, så får de kontakt med jorden och kan rota sig.

Större lökar lägger du djupare, de bör ner på två lökars höjd i jorden, ända ner till 15-20 cm. Här kan ett lökjärn komma till nytta. Det är ett redskap, som tar upp en cylinder av jord, så lägger du löken i den luckrade botten och till sist smular du ner den upptagna jorden och trycker till lite lätt. Vattna efter planteringen.

Lökväxterna tycker om lite benmjöl i bottenjorden – unna dem det.

Kirgislökens fröställning är också dekorativ.

Dekorativa i rabatten

Plantera lökarna mellan låga perenner så ger de liv och skapar höjd åt rabatten, där de blommar före de flesta. Bland marktäckande växter sticker de upp som utropstecken.

Lökbladen vissnar fort och kan se lite skräpiga ut. Men om du planterar dem mellan storbladiga perenner, döljer de allt det trista.

Att komponera och plantera en rabatt med övervägande Allium-växter kan bli både spännande och elegant. Blanda höga med låga och olika färger. Tänk dig till exempel meterhög, mörkblommig purpurlök, Allium x hollandicum, eller ännu högre kirgislök, A. aflatunense, höja sig över en matta av gräslök med rosa blommor.

Några vanliga och lättodlade Allium-växter

Kirgislök, A. aflatunense

Blommar på sommaren. Blir 1-1,5 meter hög och har en 10 cm stor blomflock med mer än 50 blommor. Kronbladen är violetta och har mörka strimmor. Bladen skiftar i blått, är till hälften upprätta och vissnar innan blommorna slår ut. Sorten ’Purple Sensation’ är den mest kända. Den har rosenlila blommor och är mycket omtyckt.

Jättelök, Allium giganteum

Detta är verkligen en jätte, den högsta av dem alla. Blomstänglarna kan bli nästan två meter höga och blomflockarna 15 cm. Ståtlig, elegant, smäcker! Blommorna är violetta eller djupt purpurfärgade och mycket täta. Bladen är grågröna och stora, 45 cm och längre.

Azurlök, Allium caeruleum

Har korta, smala blad, som vissnar när blommorna nått full höjd. Blomstänglarna blir cirka halvmetern höga och blommorna är intensivt blå.

Vinlök, Allium atropurpureum

Lökväxten för dig som vill skapa dramatik i trädgården. Blomstänglarna kan på till exempel sorten ’Deep Maroon’ bli upp emot två meter höga och blomsamlingarna 20 cm vida. De är något tillplattade och består av öppna stjärnblommor som är djupt purpurlila och har grön mitt och en grön fläck på kronbladspetsen. Färgerna djupnar med blommans ålder och den blir till slut nästan svart.

Stäpplök, Allium christophii

Blir bara halvmetern hög men får blombollar som är 30 cm vida, ibland ännu större. Bladen är breda och kraftiga, blomstängeln trekantig och grov och blommorna djupt lila och metallglänsande. De svartnar när fröna mognar.

Boll-lök, Allium karataviense

Lite annorlunda, den får bara 2-3 blad, breda, platta och grågröna med rödlila skiftningar. De breder ut sig från basen utmed marken. Blomstängeln är kort, ofta bara 15 cm, och bär en helt bollrund samling vita blommor med mörka strimmor på kronbladen. Växten passar fint i stenparti, den trivs i full sol och på lite skyddad plats.

Guldlök, Allium moly

Kan sprida sig där den trivs och bilda en tät matta, 15-20 cm hög. Växten blommar i maj och blommorna lyser starkare än vårsolen. Den trivs i sandblandad jord, i stenparti och även i halvskugga. Härdig i zon 1-4.

Gräslök, Allium schoenoprasum

Odlar vi kanske mest för att äta, men blommorna är också små skönheter i ljust lila och rosa. De kommer sent på våren-sommaren, är klotrunda och ätliga. Bladen är smala, ihåliga och växer i tuva, som blir cirka 25 cm hög. Ju mer man klipper växten desto tätare blir den. Den är lätt att dela och tuvorna bör delas vartannat eller vart tredje år för att växa kraftigt. Gräslök är fin som undervegetation och som kantväxt.