Blomsterlök

Det magiska i att så mycket blomsterkraft kan finnas i en enda liten lök.

InspirationDahlia i trädgården - långvarig blomsterglädje

Hos Karolina Brising på Länsmansgården råder ren och skär blomsterglädje. Hela vägen från grinden in på gårdsplanen och vid entrén möts du av ett fyrverkeri av färger och former. En av hjältarna i rabatterna är dahlian – som också får följa med i olika arrangemang i vas.

GuidePlantera blomsterlök i gräsmattan

Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och krokus är exempel på vårlökar som passar bra att planteras i gräsmattan. Enkelt och roligt höstpyssel!

InspirationNarcissernas tid - plantera för vårens blomning

Nu trendar narcissen – detta härliga vårtecken i allt från krispigaste vitt till skinande påskgult och allt däremellan. Den sprider sig gärna och brukar ratas av rådjuren. Och det finns massor av sorter att välja bland.

GuideDahlia i rabatten – sensommarens blomsterprakt

Genom att investera lite tid i dina dahliaknölar på våren blir du mångfaldigt belönad under hela sensommaren och långt in på hösten.

GuideAtt väcka dahlia från vintervila

Har du övervintrat din dahlia eller köpt nya knölar? Vare sig du valt att övervintra i kruka, tidningspapper, sågspån, sand eller andra sätt är det en bra idé att förodla dahlian innan plantering i rabatt eller kruka.

Vårblommande lök – tips vid plantering

Tidigt på våren, när buskar och träd står kala är det våra vårblommande lökar som lyser upp och ger oss det första vårtecknet.

GuidePlantera lökar i kruka för vacker vårblomning

Plantera i höst och njut till våren. Här tipsar vi om hur du får en kruka som blommar hela våren, från de allra första små krokusarna i mars till tulpanerna i maj. Gör din egen lasagneplantering!

Saffranskrokus – odlingsråd

Det är en sensation att skörda hemodlad saffran! Denna krokussläkting är spännande att odla om du kan erbjuda en skyddad vintervila på några minusgrader. Knölar köper du under planteringssäsongen augusti till oktober.

Dahliagrupper - storlek, färg och form

Under de drygt 200 år som dahlian har förädlats har minst 55 000 olika sortnamn registrerats världen över. Då gäller det att kunna hålla lite ordning och reda, lär dig mer om dahlians grupperingar.

ReportageVårblommande lök - ur fotografens synvinkel

På hösten är det dags att plantera de vårblommande lökarna. De behöver nämligen vinterns kyla för att blomanlagen ska bildas i löken. Men finns det några knep att ta till om man vill skapa en fotovänlig rabatt med de ljuva vårblommorna? Jo, så klart det finns.

Allium - från gräslök till jättelök

Allium är ett stort släkte lökväxter – en del äter vi, en del njuter vi med ögat. Någon blir 15 cm hög, någon 1,5 m och ännu högre. En färgglad uppstickare i rabatten.

Snödroppe, Galanthus nivalis

Den kanske mest kända bland lökväxterna som en av vårens allra tidigaste budbärare.

Blåstjärna - Scilla

Ett säkert vårtecken är den vackra blåstjärnan då den blommar med sina vackra blå blommor.

Dahlia, en färgklick i rabatten

Fantastisk blomning och i nästan oändligt många färger. Blommorna är ibland tvåfärgade, milt pastellfärgade eller dramatiskt färgstarka och flerfärgade. En riktig favorit i rabatten.

GuideDela och vinterförvara dahliaknölar - gör så här

Om du delar knölarna innan du packar dem för vinterförvaring är de också färdiga för plantering när våren kommer och nästa trädgårdssäsong drar igång.

Krokus, Crocus vernus - plantera så här

Söt liten lökväxt som är ett riktigt vårtecken när den börjar ta sig upp ur den kalla jorden.

GuideVårblommande lök - plantera så här

Vill du ha tulpaner, krokus, påsklilja och andra vårblommande lökar är det under hösten du ska plantera.

GuidePlantera vårblommande lök i lökkorg

Har du upptäckt lökkorgen? Kanske har du sett den i våra butiker men vet inte vad den ska användas till. Den är en praktisk odlingshjälp, särskilt till tulpaner.

Pärlhyacint, muscari botryoides

Likt upprätta klasar blommar de vackert blåa pärlhyacinterna om våren. Skira små blommor som lyser upp i rabatten eller planteringen. Läs mer om vårens underbara pärlhyacint här.

GuideLökjärn - bra planteringshjälp

Smidigt redskap vid plantering av blomsterlök. Öppningsbart för att jorden lättare skall falla ut. Enkelt och smidigt att använda, följ våra tips för enklaste planteringen av lökar.

Blomsterlök - när, var, hur?

Ibland kan det råda lite begreppsförvirring när det gäller blomsterlökar, när man ska plantera dem för att de ska blomma vackert?

Kirgislök

Blommar med stora bolliknande lila eller vita blommor. Plantera gärna bland rosor och lavendel eller bland halvhöga perenner.

Vårkrokus och våriris - vårkänsla inomhus

Tidigt, tidigt sticker de upp sina vassa knoppspetsar ur krukjorden och på båda får du vänta ett bra tag, innan de blommar. Men när de till slut slår ut sina blommor är de oemotståndliga. Då har våren kommit – inomhus.

Visar 23 av 23 resultat