Inspiration

Narcissernas tid - plantera för vårens blomning

Nu trendar narcissen – detta härliga vårtecken i allt från krispigaste vitt till skinande påskgult och allt däremellan. Den sprider sig gärna och brukar ratas av rådjuren. Och det finns massor av sorter att välja bland.

– Jag tycker helt klart att man kan prata om en ”buzz” kring narcisser bland trädgårdsprofiler och på sociala medier, säger Kristina Darth. Kristina har lång bakgrund inom växtbranschen och var fram till i somras ansvarig för sociala medier på Blomsterlandet. Nu har hon slutat jobba och ägnar sig åt trädgård – bland mycket annat – på heltid. Vad tror hon är orsaken till narcissens ökade popularitet?

– Jag tror att fler med mig gillar att narcisserna kommer tillbaka år efter år, att de är friska och att det är i princip omöjligt att misslyckas med dem. De får i regel vara i fred för rådjur, sork och fasaner som vi har här hos oss. Dessutom finns det så många olika sorter och varianter att välja på vilket gör att man kan få en lång blomningstid. Det finns faktiskt något för alla, säger Kristina.

Förutom den lilla gula påsktazetten Tête-à-tête som är vanlig till påskfirandet, finns rara små jonkviller och så förstås den större klassikern Carlton som kanske är den man ser framför sig när man säger narciss. Och det finns sorter med stora trumpeter, och med många olika färgställningar på trumpet och kronblad, eller ingen trumpet alls, det finns med en eller flera blommor på stängeln, och doftande varianter.

Såväl påskliljor som pingstliljor och tazetter – som ibland drivs upp till jul – tillhör släktet narcisser. Narcissen är en välkommen gäst både på fönsterbrädor och i trädgårdar under våren.

– För mig började det med att jag, som många andra, köpt Carlton och Tête-à-tête i kruka på våren som jag sedan grävt ner i rabatten efter påsken. När jag sedan letat vårblommande lök att plantera på hösten så har även intresset att hitta nya sorters narcisser växt fram. Det har ju kommit ett betydligt bredare sortiment på de tio år jag har spanat narcisser.
Många kanske tänker på den lysande gula påskliljan när man säger narciss men det finns fler nyanser och kulörer att välja bland.

– Tidigt på våren när det inte är så mycket annat som kommit upp då blir verkligen narcisserna som ett litet hav av gult som lyser upp i trädgården. Jag har en plats vid ett träd där de får breda ut sig vilt men i rabatterna planterar jag dem tillsammans med perenner – funkia till exempel – som får dölja narcisserna när de vissnar ner. Och i rabatterna, där jag kommer närmare, är jag väldigt förtjust i vita och blekt gula sorter. Jag vill gärna också ha någon sort som doftar.

Kristinas favoritnarcisser:

'ICE FOLLIES' (STJÄRNNARCISS) Blekt gult med ljus trumpet. Väldigt tålig.
'JETFIRE' (CYCLAMINEUSNARCISS) Tidigblommande med ganska små blommor i toner som drar åt orange.
'MOUNT HOOD' (PÅSKLILJA) Slår ut i mild blekgul nyans och övergår sedan i vitt.
'SAILBOAT' (TRÄDGÅRDSJONKVILL) Väldoftande vita blommor med mjukt citrongul trumpet.
'CARLTON' (STJÄRNNARCISS) Klassisk storblommig gyllengul narciss med något mörkare gul trumpet.
'THALIA' (ORKIDÉNARCISS) Elegant i krispigt vitt, som kan få flera blommor på samma stängel.
'BELLA ESTRELLA' (STJÄRNNARCISS) Liten med platt, lätt krusig trumpet. Ljust, ljust gul med något mörkare krås.

Narcissus-släktet

Påsk- och pingstliljor känner väl de flesta av oss till men visste du att det finns många fler släktningar som påsktazett, trädgårdsjonkvill och krinolinnarciss. Här reder vi ut vad som skiljer dem åt.

Ursprungligen kommer påskliljan, Narcissus pseudonarcissus, från Spanien och Portugal. Tack vare människans hjälp finns den idag förvildad på många platser i Västeuropa, till och med i södra Sverige. Pingstliljan, Narcissus poeticus, är lite mer blygsam och växer vild på ett mindre geografiskt område i södra Europas bergstrakter. På de platser där det både finns vilda påsk- och pingstliljor händer det att de korsar sig. Dessa korsningar kallas för stjärnnarcisser, Narcissus x incomparabilis.

Alla tre ovanstående arter får vanligtvis bara en blomma per stängel. Detta ska jämföras med till exempel trädgårdsjonkvill, Narcissus Jonquilla- Gruppen, trädgårdtazett, Narcissus Tazetta-Gruppen, och påsktazett, Narcissus x cyclazetta, som alla har flera blommor på varje stängel.

Den klassiska påskliljans blomma består av sex kalkblad och en inre krans av sammanvuxna blad som bildar den så kallade trumpeten, eller bikronan. Hos sorter där blomman är fylld har ståndare och pistill i stället omvandlats till fler kalkblad. Utmärkande för påskliljor är att bikronan är lika lång eller längre än kalkbladens bredd. Påskliljornas blommor finns i olika nyanser av gult och vitt.

Pingstliljans blomma består alltid av helvita kalkblad. Bikronan är här mycket kort och skålfomad, samt tvåfärgad i gult och vitt med en röd ring allra ytterst. Hos stjärnnarciss, som är en korsning mellan påsk- och pingstlilja, är bikronans storlek något mitt emellan. Blommans färg kan här variera i allt från vitt till gult med inslag av rosa och rött.

Krinolinnarciss, Narcissus Bulbocodium-Gruppen, finns i många sorter men gemensamt för alla är den stora, vida bikronan som dominerar blomman och kan liknas vid en krinolin på en klänning från 1700-talet. Kalkbladen är kraftigt bakåtböjda, ofta oansenliga och tunna. Karolinanarcissen passar till förvildning men är även söt i utekrukan.