Vårblommande lök – tips vid plantering

Tidigt på våren, när buskar och träd står kala är det våra vårblommande lökar som lyser upp och ger oss det första vårtecknet.

I början av september dyker lökarna upp i butikerna. Det är också då du kan börja plantera. Låt de inte bli liggande och torka utan plantera dem direkt. Då hinner lökarna utveckla ett rejält rotsystem innan tjälen kommer. Du kan visserligen plantera så länge jorden inte är frusen. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt, bör du förvara dem torrt och luftigt.

Planera för lång blomningstid

Olika vårlökar blommar vid olika tidpunkter beroende på sort. Sätt vårlökar och knölar av olika arter och sorter så får du vårblommor från tidig vår till sen försommar.

Exakt hur dags lök- och knölväxterna vaknar och börjar blomma varierar lite beroende av om våren kommer tidigt eller är försenad. Hur länge de står fina beror på hur varmt eller svalt vädret är.

Frossa i vårblommande lök

Handla online - alltid fri frakt till butik.

Planteringstips för vårlökar

Smålökar som krokus och snödroppe ska planteras ganska grunt och större vårlökar som tulpan ska planteras djupare. En bra tumregel när man ska plantera lökar och knölar: gräv en grop som är tre gånger så djupt som löken är stor.

Sätt gärna många vårlökar tillsammans (10-15 st) så att det bildas rejäla färgklickar. Och kom ihåg - ju större löken är desto större och vackrare blir blomman, som kommer ur den.

Har du problem med hare och rådjur?

Rådjur, kanin, hare och sork älskar vårlökar - inte minst tulpan och krokus. Ett tips är att gödsla med blodmjöl som har en avskräckande effekt samtidigt som det är bra för lökarna. Glöm bara inte att strö ut nytt mjöl efter ett skyfall. Ett annat tips värt prova är att samplantera tulpan och krokus med illadoftande lök av Fritillaria och Allium. Det verkar också som att djuren inte är riktigt lika förtjusta i narcisser som påskliljor,så kanske ska du satsa mer på dessa lökar för din vårplantering.

Gödsla med benmjöl - det gör susen

Lite benmjöl i jorden vid plantering och sedan under tidig vår nermyllad runt vårlökar och knölar gör gott. För mycket kvävegödsel ger mest förvuxen blast och få blommor.

Efter blomningen, vad gör man då?

Det bästa rådet är enkelt: gör ingenting. Du kan hushålla med näringen genom att knipsa av blomman när den blommat klart, så att det inte hinner utvecklas någon frökapsel. Låt däremot bladen sitta kvar och bli gula innan du tar bort dem. Om du klipper av bladen innan de gulnat stjäl du näring från löken. Meningen är ju att näringen från bladen ska gå ner i löken och ge tillbaka växtkraft åt den för att göra nästa års blomning riktigt praktfull.

Naturen har sista ordet

Oavsett om det gäller sommarblommor, perenner eller vårlökar är den information som anges för höjd, blomningstid etcetera, att betrakta som riktvärden. Det är alltid naturen som har sista ordet. Väderleken påverkar växterna så att de blir högre än normalt vissa år, och lägre andra. Mycket varma vårar och somrar blir blomningen tidig och kort, men intensiv. Kalla vårar börjar blomningen lite senare, men varar desto längre. Det är lite av tjusningen med trädgårdsodling - att man aldrig riktigt vet vad som ska hända. Men om du följer våra tips så ökar chanserna att dina vårlökar ger dig en lång, vacker och färggrann vår.