Dahlia, en färgklick i rabatten

Fantastisk blomning och i nästan oändligt många färger. Blommorna är ibland tvåfärgade, milt pastellfärgade eller dramatiskt färgstarka och flerfärgade. En riktig favorit i rabatten.

Säsong

Sommardahlior blommar från utplantering till frost, andra dahlior från juli till frost.

Växtplats

I sol eller lätt skugga. Jorden bör vara kraftig, näringsrik och väldränerad.

Skötsel

Att odla dahlior är inte svårt, de har inga stora krav. Man ska dock tänka på att plantera dem grunt, knölarna ska bara precis täckas av jord. Höga sorter kräver stöd. Det är allt som krävs.

Dahliaknölar kan bli mycket gamla – och de blir fler för varje år.

Jorden ska helst inte torka ut. Gödselvattna då och då över sommaren. Krukodlade dahlior vattnas med svag dos flytande, gärna fosforrik och kvävefattig näring i vattnet under hela säsongen.

Vinterförvara knölarna

Klipp bort alla grenar och gräv mycket försiktigt upp knölarna, hantera dem med lätt hand – de är ömtåliga, huden går lätt sönder. Även sommardahliorna kan bilda knöl, så känn efter.

Sätt etikett med färg och höjd på varje sort. Skaka av den mesta jorden, lägg knölarna i lådor med torv i botten och täck dem lätt med torr torv. Låt dem ligga torrt, mörkt och svalt men frostfritt över vintern. Om du odlat i kruka, kan du lyfta in hela krukan och låta den torka och sedan stå torr.

Tag fram knölarna på våren

Till våren tar du fram knölarna och planterar dem i till exempel torv i krukor eller lådor. Du kan dela dem och föröka plantorna på så sätt. Se bara till att varje knöldel får med en bit av toppen. Ställ dem ljust och i 10-15 grader att förgro. När skotten är cirka 15 cm kan du toppa dem för att plantan ska bli väl förgrenad och buskig. Topparna blir fina sticklingar.

Tag den torra klumpen ur krukan, skaka av en del jord och plantera om i ny, näringsrik.

När all risk för frost är över, planterar du ut knölarna. De ska stå grunt, bara täckta av någon cm jord. Redan nu kan du placera ut stöd till de höga sorterna – det är betydligt enklare än att göra det, när plantan blivit stor.

Värt att veta

Frön till dahlia sår du tidigt på våren i krukor, som du ställer varmt att gro inomhus för senare avhärdning och utplantering.

Knölar till dahlia planterar du tidigt på våren, driver dem inne ungefär som sättpotatis. Sommardahlia köper du som plantor i kruka lite senare. Sommardahlia har förädlats mycket, finns i fantastiska färger och med vackert bladverk. Många nya sortgrupper finns som till exempel serien Gallery med fyllda blommor i starka färger och med namn efter färgstarka målare med flera. Serien Dark Angels har dekorativt purpurfärgade, mörka blad. Serien Goldahlia har starka färger, ofta med vitt inslag och med lustigt fylld mitt. Happy Singel har enkla blommor med mörk, kontrasterande mitt. De är alla lågväxta, kan planteras inte bara i rabatt utan även i stora krukor och lådor – de är mycket varierande, mycket odlingsvärda.

Kuriosa

Dahlia har också sin egen historia. På 1570-talet upptäckte och beskrev den spanske läkaren Hernandez växten i Mexiko, där indianerna använda knölarna till föda. Inte förrän 1789 sändes frön till den spanske professorn José Cavanilles i Madrid från chefen för botaniska trädgården i Mexico, Vincentes Cervantes. Den svenske botanisten och Linné-lärljungen Andreas Dahl fick ge namn åt växten. Omkring år 1800 odlades dahlia i både England, Frankrike och Tyskland och hos oss blommade den första plantan hos trädgårdsmästare Körner i Skåne år 1810- då som enkel och som ettårig sommarplanta. På 1820-talet fick vi flera sorter med dubbla blommor.

Som med alla växter har dahlians popularitet gått i vågor och är nu på väg uppåt igen. Inte konstigt alls, när man ser alla dessa otroligt vackra blommor, som dessutom odlas i låga sorter, som ökar användningen. Med små, enkla eller golfbollstora blommor på småväxta plantor till tallrikstora blommor i dramatiska färger på halvannan meter höga ”buskar”, småblommiga, lite blyga sorter och storblommiga divor, som vill väcka uppmärksamhet.