Guide

Dahlia i rabatten – sensommarens blomsterprakt

Genom att investera lite tid i dina dahliaknölar på våren blir du mångfaldigt belönad under hela sensommaren och långt in på hösten. Läs vår guide för att lyckas med dahlia.

Dahlian blommar rikligt, vackert och färgsprakande. Har du inte provat att odla dahlia från knöl så är det hög tid att sätta igång under april och maj. Det är enkelt att plantera och du kan spara dina knölar från år till år. Knölarna växer sig större för varje säsong och det också att dela dem för att få fler.

Om du inte övervintrat dahliaknölar från förra säsongen kan du köpa dessa under våren. Det finns mängder med sorter så tänk ut vilka egenskaper du vill att dina dahlior ska ha. Färg, form och höjd är några egenskaper värda att fundera lite extra över.
En bra knöl ska vara hård och fast, helst inte skrumpen och absolut inte svampig. Det gäller både knölar du köper nya och de som du har sparat från förra året.

Dahlia 'Cafe au Lait'

Förodla eller plantera ut dina dahlior

Vill du få tidigare blomning? Då är ett bra tips att förodla dina dahliaknölar i kruka innan det är dags att plantera ut dem. Låt krukorna stå ljust och varmt tills du ser att det kommit skott, sedan kan du gärna flytta dem till en lite svalare plats. Dahliorna behöver också avhärdas innan du kan plantera ut dem på den plats du tänkt. Vänj dem vid livet utomhus under fina dagar i början, och förläng succesivt tiden ute.

Innan du planterar ut dina dahlior i rabatten bör du också ha gjort iordning platsen där du ska plantera, en vindskyddad och solig plats är att föredra. Luckra upp jorden där du ska plantera och blandat i ordentligt med naturgödsel. Fortsätt att gödsla under säsongen, då dahlians intensiva blomning tar mycket kraft behöver plantan extra gödsel tillfört under säsongen.

Plantera dahlia direkt i rabatten

Plantera du knölarna direkt i jorden i rabatten sätter du dem på cirka tio centimeters djup. Ett tips är att använda lökkorgar då du planterar, på så vis blir det enklare att plocka upp dina dahliaknölar när hösten kommer och det är dags för vinterförvaring. Tänk också på att många dahlior får stora bladverk som tar plats. Höga dahlior kan behöva ett växtstöd och det sätter du enklast dit tidigt för att inte skada knölen.

Dahlia 'Wizard of oz'

Växtguide - ta hand om dina dahlior

  • Håll koll på vattningen, speciellt om det blir en torr sommar. Dahlian är törstig och vill inte torka ut allt för mycket. Om plantorna torkar ut ökar också risken för mjöldagg, en svamp som trivs i torrt och varmt väder.
  • Andra ovälkomna gäster som älskar späda dahliaplantor är sniglar och snäckor. Försök håll utkik och ta bort dem så mycket som möjligt.
  • Plocka gärna buketter av din dahlia i takt med att den blommar, på så vis bildas nya knoppar och fler blommor. Klipp även bort överblommade blommor på plantorna, det gynnar mer knoppsättning.
  • På hösten, då frosten kommer för att stanna är det tid att gräva upp sina dahliaknölar. Hur du vinterförvarar och tar hand om dem kan du läsa mer om i vår artikel Dela och vinterförvara dahliaknölar – gör så här.

Köp din blomsterlök online

Varje vår dyker dahliaknölarna upp i butik.