Guide

Att väcka dahlia från vintervila

Har du övervintrat din dahlia eller köpt nya knölar? Vare sig du valt att övervintra i kruka, tidningspapper, sågspån, sand eller andra sätt är det en bra idé att förodla dahlian innan plantering i rabatt eller kruka.

För att få dahlian att komma igång med blomningen så tidigt som möjligt är det en bra idé att förkultivera knölarna istället för att plantera ut dem direkt – oavsett om du vinterförvarat dem sedan föregående år eller om du köpt nya. Om du har sniglar i trädgården är det också klokt att plantera ut plantor som är fördrivna. Då har de mer bladmassa och står lättare emot de mumsande sniglarna.

Dags att plocka fram dahliaknölarna

Månadsskiftet mars–april är för de flesta en bra tid för uppstart. Plocka fram sparade knölar och ge dem lite översyn. De ska vara lite spänstiga men inte alldeles torra och insjunkna. Mjuka knölar är oftast inget bra, risken är att de förvarats för fuktigt och då börjat ruttna. Det är tyvärr bara att slänga. Någon enstaka dålig knöl i samlingen kan utan problem klippas bort.

Vatnna sparsamt i början

Plantera dina nyinköpta eller vinterförvarade knölar i krukor, hinkar eller större plastpåsar. Det viktigaste är att det finns dräneringshål så överskottsvattnet kan rinna bort och att knölarna kommer cirka 10 cm under jordytan. Vattna, men sparsamt i början. Knölarna ska nu dra till sig fukt och vakna till liv. Men eftersom knölarna inte har några vattensugande rötter får jorden inte bli för blöt, för då kan knölarna ruttna. Lagom temperatur är här 15–20 grader. När gröna skott börjar synas kan du successivt öka vattningen.

Svalt läge = mer robust dahlia

Skotten, som först ser ut som små knoppar, kommer växa fram här och var i skarven mellan knölarna och den gamla stjälken. Nu är det bra om du kan ställa knölarna något svalare, helst 10–15 grader, annars finns det risk för att skotten blir tunna och gängliga.

Toppa för knubbiga plantor

Toppa plantorna när de är 15–20 cm långa genom att helt enkelt knipa av toppen. Dahliorna kommer nu bli knubbigare och buskigare vilket i slutändan ger fler blommor men var beredd på att toppningen kommer försena blomstarten något.

Frostfritt vid utplantering

Vänta med att plantera ut fördrivna dahlior tills risken för nattfrost är helt förbi. Avhärda plantorna, täck eventuellt med fiberduk den första tiden tills bladen hunnit vänja sig vid sol, vind och lägre temperatur. Vattna regelbundet och tillsätt näring för att få riklig blomning under lång tid.

Dahlia trivs bra i både rabatt och stor kruka på balkong eller uteplats.