Guide

Dela och vinterförvara dahliaknölar - gör så här

Om du delar knölarna innan du packar dem för vinterförvaring är de också färdiga för plantering när våren kommer och nästa trädgårdssäsong drar igång.

Steg 1:

Skär av dahlians stjälk någon centimeter från jordytan.

Steg 2:

Gräv upp knölarna försiktigt ur jorden. Använd gärna en grep och lirka försiktigt upp knölarna. Skaka av all jord.

Steg 3:

Låt dahliaknölarna torka ett par dagar på en frostfri och sval plats. Detta gör att knölens skal tjocknar vilket också bidrar till att skydda knölen från uttorkning under vintern. När knölarna torkat är det enkelt att dela dem med hjälp av en sekatör.

Steg 4:

Det övre röda strecket visar var dahlians stjälk skall skäras av.

Steg 5:

De röda strecken visar på var dahlian skall delas, viktigt är att varje delad knöl har ett synligt öga på kronan. Det är från ögat som sedan den nya dahlian kommer att växa.

Steg 6:

Skär bort gamla fjolårsknölar och tunna rötter. Dessa kan ha röta som kan skada dahliaknölen samt bidra till att knölen ej torkar som den skall.

Steg 7:

Låt de delade dahliaknölarna torka i cirka 2 dagar på en frostfri och sval plats. Detta gör att knölens skal tjocknar vilket också bidrar till att skydda knölen från uttorkning under vintern samt att snittytan där du delat knölarna läker.

Steg 8:

Nu är dina dahliaknölar klara att packa ned i låda eller påse. Packa försiktigt ner knölarna med spån (till exempel från djuraffär) eller naturell torv mellan så att de inte skadas. Viktigt att spån eller naturell torv är helt tort då detta både förhindrar uttorkning men också att överflödig fukt stannar runt knölen.

Steg 9:

Förvara dina dahliaknölar på ett svalt men frostfritt ställe där temperaturen är mellan 4-6 grader. Titta till knölarna då och då. Fukta lite med en blomspruta om det verkar vara för torrt. Om du ser mögel ska det skäras bort.

Kom ihåg att märka upp knölarna med sortnamn eller färg, så att du minns till nästa år.

Läs mer om dahlia

GuideDahlia i rabatten – sensommarens blomsterprakt

Genom att investera lite tid i dina dahliaknölar på våren blir du mångfaldigt belönad under hela sensommaren och långt in på hösten.

ReportageDahliadrömmar och njutbara grönsaker

Från nybygge till prunkande trädgård på en och samma sommar. Är det möjligt? Jodå. Med en vision, massor med jord och gödsel plus en stor dos passion går det alldeles utmärkt. Här berättar Erik Dahlin och Patrick Oscarsson om hur de skapade sin oas.

Blomsterlycka - odla dina egna blomsterbuketter

Har du alldeles för många vaser men för lite blommor att sätta i dem? Med en egen liten blomsterodling i trädgården kan du få blommor till både vaser och buketter. Dessutom är det en kreativ hobby.