Blomsterlök - när, var, hur?

Ibland kan det råda lite begreppsförvirring när det gäller blomsterlökar, när man ska plantera dem för att de ska blomma vackert?

När våren kommer och det dyker upp färgstarka krokus och och tulpaner i rabatterna kan man lätt bli sugen på att gå hem och plantera i sin egna rabatt. Men då är man lite för sent ute. Likadant kan det bli senare på säsongen när ståtliga liljor och dahlior fyller upp sensommarplanteringarna. Vem blir inte sugen på att ha dessa skönheter hemma?

Vårblommande lökar och knölar

När det är vår blommar blomsterlökarna som vi planterade hösten innan, så alla lökblommor som syns tidigt på våren planteras på hösten. Generellt kan man säga att de lökarna behöver en kylperiod för att blomma och det får de medan de vilar i jorden, under snötäcket hela vintern. Exempel på blomsterlökar som blommar nu på våren är krokus, påskliljor, allium, tulpaner, kungsängsliljor och andra smålökar.

Sommarblommande lökar och knölar

När de vårblommande lökarna spirar och blommar för fullt i vår trädgård eller i krukor kan vi börja tänka på sommarblommande lökblommor. Generellt för sommarblommande lökar och knölar är att de inte tål kyla, frost, minusgrader och därmed inte vinterklimatet här i Sverige. Här blir det då till att gräva upp lökarna innan frosten kommer på hösten och vinterförvara dem mörkt och torrt inomhus tills vårsolen tittar fram.

Sommarblommande lökar och knölar kan man med fördel förkultivera inomhus i kruka för att sedan plantera ut när temperaturen tillåter och risken för nattfrost är över. Att sedan behålla dem i krukan kan också vara vacker på altanen, balkongen eller andra ytor i trädgården.

Sommarblommande lökn kan till exempel vara dahlia, gladioler och olika liljor.