Reportage

Vårblommande lök - ur fotografens synvinkel

På hösten är det dags att plantera de vårblommande lökarna. De behöver nämligen vinterns kyla för att blomanlagen ska bildas i löken. Men finns det några knep att ta till om man vill skapa en fotovänlig rabatt med de ljuva vårblommorna? Jo, så klart det finns.

Vi har intervjuat en holländsk fotograf som specialiserat sig på att fotografera just lökväxter. Han har generöst delat med sig av sina tips om när tulpanerna är som vackrast men även vilken tid på dygnet som ger de bästa bilderna. Många av de bästa bilderna bör väl ändå komma från Holland som ju känns som blomsterlökens hemland? För ingenstans hittar man väl så många vårblommande lökar på så liten yta som just här.

Holländaren Remco Clemens, som från början är utbildad bagare, hade under många år fotografering som sin stora hobby. Favoritmotiven var blommor och frukt men även människor, så länge motiven var stilla. Så småningom började han gå enstaka fotokurser, allt för att lära sig om kamerans funktioner och om bildhantering. Till slut tog intresset för fotografering över och steget att utbilda sig till fotograf var lätt att ta.

För 15 år sedan anställdes han hos företaget Moolenaar, ett holländskt familjeföretag som tillhandahåller gröna och växande detaljhandelsprodukter såsom blomsterlök, fröer och plantor. Företaget var ute efter en duktig fotograf och efter internutbildning, om växter och grönt, arbetar Remco med allt som har med företagets bilder att göra.

Narcisser finns i en mängd färger och med olika former på blommorna. Dessutom brukar dessa klara sig bra från rådjur.

– Jag arbetar heltid som fotograf och har ett väldigt varierande arbete, berättar Remco. Förutom att ta företagets alla produktbilder ingår även efterarbete med redigering och friläggning av bilder samt att serva företagets kunder med bildförfrågningar till kataloger och hemsidor.

Det som utmärker företagets bilder är att de ofta visar växterna i sin naturliga miljö. Bilder på blommor tagna i studio undviks till största del. I studion blir det istället bilder tagna på förpackningar och displayer.

Remco åker ofta till Keukenhof, en enorm blomsterpark utanför Lisse i Nederländerna, för att ta bilder. Parken har öppet från mars till maj och har fantastiska rabatter med bara vårblommande blomsterlök.

– Min favorittid för att ta bilder är mellan klockan 7 och 9 på morgonen, för då ligger det ofta lite droppar av dagg kvar på blombladen som ger fin effekt i bilden. Men när jag fotograferar på våren blir det oftast från klockan 9 och fram till lunch. Sen blir ljuset för skarpt och bilderna blir lätt överexponerade, vilket inte alltid ger rättvisande nyanser på speciellt gula och röda blommor.

Vädret är den stora utmaningen för en blomsterfotograf och vinden är absolut den största fienden. Hård vind och regn är en riktigt dålig kombination, det förstör så lätt de skira blombladen och gör att sorten inte kan fotograferas alls. Och många gånger måste planerna ändras i sista minuten på grund av vädret.

– Jag tillbringar ungefär 60 procent av min arbetstid utomhus och resten av tiden inomhus. Från februari till oktober är jag mestadels ute på fotouppdrag och resten av året ägnas åt inomhusjobb, berättar Remco. 

Påsklilja finns i många varianter, håll utkik efter småblommiga narcisser som ibland kan bjuda på en underbar doft.

I februari börjar arbetet med att fotografera de tidigaste vårlökarna som vintergäck och snödroppar. Sen blir det krokus, tulpaner, narcisser, hyacinter och allium. I juni och juli är det lite lugnare och sen kommer sommarlökarna som gladioler och dahlia igång.

– Det gäller att ha koll på vilka sorter som blommar när. En tulpan är som vackrast cirka två till tre dagar innan den räknas som överblommad, förklarar Remco. Jag måste också veta vilken färg tulpanen har. En vit tulpan kan till exempel vara nästan gul när den slår ut. Skulle jag ta bilden i ett för tidigt skede återspeglar vi inte produktens utseende på rätt sätt på förpackningen. Därför gör jag upp ett schema som hjälper mig hålla reda på var sorterna är planterade och även när de beräknas vara som bäst i sin utveckling.

De ljuvliga fransiga tulpanerna blir något litet extra i rabatten.

Favoritmotivet är att skapa fokus på en blomma i mitten av bilden, så omgivande blommor blir lite suddiga. Blomman som skärpan ligger på ska framstå så mycket i bild att man vill räcka fram handen och plocka den. Remco tar helst närbilder, vilket ofta innebär en arbetsställning liggandes på marken föratt komma nära de sorter där blommorna sitter på korta stjälkar.

– Ibland är jag så koncentrerad på att bilden ska bli bra att jag kan bli livrädd för till exempel en groda som hoppar fram. Men jag behöver ju komma ner på samma nivå som blomman för att få de bästa bilderna, så det är en del av charmen med yrket jag valt, skrattar Remco.

Den klassiska pärlhyacinten.

För att hemma skapa en plantering som varar länge rekommenderar Remco att våga sig på att göra en plantering av olika lager i en kruka, en så kallad löklasagne.

– Börja med allium i botten, sen narcisser följt av tulpaner och överst sätter du lök av krokus och snödroppar. När krukan börjar blomma kommer den sprida glädje under minst 5–6 veckor, säger Remco. Och när det gäller att plantera vårblommande lök i rabatt vill jag bjuda på ett knep. Plantera många lökar tillsammans av samma sort för att skapa blickfång i trädgården. Sätt 20–25 tulpanlökar tillsammans istället för att sprida ut dem i grupper om fem i varje, då får du dessutom en fotovänlig rabatt, tipsar blomsterfotografen Remco.

Tips vid plantering av vårblommande lök

  • Vårblommande lökar måste planteras på hösten. Lökarna behöver en kontinuerlig kylperiod för att hinna rota sig och göra sig klara för vårens blomning.
  • Välj sorter med olika blomningstid för att få blomning i trädgården under lång tid.
  • Plantera i grupper för att få masseffekt och använd lökkorg om du enkelt vill flytta löken efter blomningen på våren.
  • Gödsla med benmjöl vid plantering.
  • Utgå från lökens storlek och plantera 2–3 gånger så djupt, spetsen ska peka uppåt.