Krokus, Crocus vernus - plantera så här

Söt liten lökväxt som är ett riktigt vårtecken när den börjar ta sig upp ur den kalla jorden.

Krokus eller vårkrokus hör till familjen irisväxter och är en lökväxt. Krokusen blommar vanligen på våren och finns i en mängd olika färger, bland annat blå/lila, vit och gul.

Plantera krokus på hösten

  • Gräv en grop som är 2-3 gånger så djup som löken är stor.
  • Lägg ner löken med den spetsiga sidan uppåt.
  • Gödsla med lite benmjöl, det främjar knoppsättning och blomning.
  • Fyll på med jord igen och vattna.

Plantera gärna din krokus i september. Låt inte lökarna bli liggande när du köpt dem, då kan de och torka ut. Krokus passar fint i rabatter bland buskar och perenner. Fyll ut tomma ytor under buskar eller i kanten på häcken. Det blir också väldigt trevligt att plantera lök i gräsmattan - här kan du läsa om hur du planterar blomsterlök i gräsmattan.

Krokus är en viktig växt för våra tidigaste pollinatörer som vaknar till liv i vårvärmen, då det inte finns så många andra blommande växter så tidigt på säsongen.

Plantera vårblommande lök

Krokus passa perfekt under prydnadsbuskar, i gräskanter och rabatter.

GuidePlantera blomsterlök i gräsmattan

Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och krokus är exempel på vårlökar som passar bra att planteras i gräsmattan. Enkelt och roligt höstpyssel!

Vårblommande lök – tips vid plantering

Tidigt på våren, när buskar och träd står kala är det våra vårblommande lökar som lyser upp och ger oss det första vårtecknet.

GuidePlantera lökar i kruka för vacker vårblomning

Plantera i höst och njut till våren. Här tipsar vi om hur du får en kruka som blommar hela våren, från de allra första små krokusarna i mars till tulpanerna i maj. Gör din egen lasagneplantering!