Blåstjärna, scilla

Ett säkert vårtecken är den vackra blåstjärnan då den blommar med sina vackra blå blommor.

Blåstjärna, också kallad Scilla vilket är dess latinska namn, tillhör familjen hyacintväxter och är en av de tidigare blommorna som blommar på våren. Blåstjärnan har vackra klockformade små blommor.

Blåstjärnan trivs bäst i en väldränerad och fuktig jord men är relativt enkel och förökar sig ofta rikligt så har du valt att plantera dem i gräsmattan kan du under våren uppleva ”ett blått hav” av blåstjärnor. Kan odlas i större delen av landet. Ge näring i samband med plantering, gärna med speciell lökgödsel eller benmjöl.

Rysk blåstjärna passar bra till förvildning under träd och buskar. Till exemepl under forsythians gula blommor blir blåstjärnan en vacker kontrast och lysande blå. Samplantera gärna med porslinshyacint och vårstjärna för att skapa blomstermattor i skiftande blå nyanser.

Den är också vacker planterad i grupper i glest gräs och i ängsmark gärna tillsammans med till exempel vintergäck, snökrokus och snödroppar. Blåstjärnan blir ofta långlivad i trädgården där den trivs. Rysk blåstjärna är kanske en av vår mest igenkända vårblommor.

Blåstjärnans naturliga utbredningsområde är östra Europa och Kaukasus till norra Iran där den växer i skogar, buskvegetation och stening mark på upp till 2000 meters höjd.

Läs mer

GuidePlantera blomsterlök i gräsmattan

Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och krokus är exempel på vårlökar som passar bra att planteras i gräsmattan. Enkelt och roligt höstpyssel!

Vårblommande lök – tips vid plantering

Tidigt på våren, när buskar och träd står kala är det våra vårblommande lökar som lyser upp och ger oss det första vårtecknet.

Snödroppe, Galanthus nivalis

Den kanske mest kända bland lökväxterna som en av vårens allra tidigaste budbärare.