Vetenskapligt namn: Vårkrokus, Crocus vernus
Fakta om vårkrokus
Ursprung: Vårkrokus kommer ursprungligen från C och Ö Europa. Våriris är korsningar mellan arter från Kaukasus och från Ö Turkiet till Iran.
Blomman: Vårkrokus har förhållandevis stora blommor, sex hylleblad förenade till ett långt rör, de är knubbiga, robusta. Våririsens blommor är späda och spensliga, har hylleblad i dubbel krans och har ytterst tunna kalkblad. De tre inre är ofta upprätta, de tre yttre har en vackert tecknad fläck med kraftigt mönster i avvikande färg. Titta noga.
Bladen: Vårkrokusens blad är jämnbreda, smala och har ofta ett ljust, silvervitt band i mitten. De flesta kommer efter blomningen. Våririsens blad är styva, spetsiga och fyrkantiga i genomskärning. De flesta kommer efter blomningen och blir högre än blomman.
Färger: Ingen av blommorna finns ursprungligen i gult – dock finns numera gula hybrider av vårkrokus. De finns också i vitt, blått och violett i en mängd variationer och nyanser. Våririsens blommor är vita eller från ljusaste till djupaste blått. Fläckarna på kalkbladen är av varierande, ofta starka färger.
Säsong: Båda finns att köpa planterade i kruka från januari till mars, april.
Växtplats: Ställ de små krukorna ljust och svalt, undvik stark sol och direkt värme som från element. Om inte kylan är stark, kan de planteras i större kruka och ställas ut på trappen, där de täcks under kalla nätter eller flyttas in.
Vatten och näring: Håll jorden lätt och jämnt fuktig, den får aldrig stå blöt. Näring behövs inte nu.
Hur du gör sedan: När blomningen till slut är över, ställer du krukorna ljust och svalt, håller jorden lätt fuktig och häller svag dos av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet. Nu sätter irisarnas blad fart, växer och blir längre än blommorna var. När all risk för nattfrost är över och så fort du kan komma ner i jorden, planterar du ut knölarna cirka 8 cm djupt och 5-6 cm mellan dem. Häll lite benmjöl i gropens botten.