Vårkrokus och våriris - vårkänsla inomhus

Tidigt, tidigt sticker de upp sina vassa knoppspetsar ur krukjorden och på båda får du vänta ett bra tag, innan de blommar. Men när de till slut slår ut sina blommor är de oemotståndliga. Då har våren kommit – inomhus.

Fakta om vårkrokus och våriris

Vetenskapligt namn:

Vårkrokus, Crocus vernus

Våriris, Iris Reticulata-Gruppen

Ursprung:

Vårkrokus kommer ursprungligen från central- och östeuropa. Våriris är korsningar mellan arter från Kaukasus och från östra Turkiet till Iran.

Blommorna:

Vårkrokus har förhållandevis stora blommor, sex hylleblad förenade till ett långt rör, de är knubbiga, robusta. Våririsens blommor är späda och spensliga, har hylleblad i dubbel krans och har ytterst tunna kalkblad. De tre inre är ofta upprätta, de tre yttre har en vackert tecknad fläck med kraftigt mönster i avvikande färg. Titta noga.

Bladen

Vårkrokusens blad är jämnbreda, smala och har ofta ett ljust, silvervitt band i mitten. De flesta kommer efter blomningen. Våririsens blad är styva, spetsiga och fyrkantiga i genomskärning. De flesta kommer efter blomningen och blir högre än blomman.

Färger

Ingen av blommorna finns ursprungligen i gult – dock finns numera gula hybrider av vårkrokus. De finns också i vitt, blått och violett i en mängd variationer och nyanser. Våririsens blommor är vita eller från ljusaste till djupaste blått. Fläckarna på kalkbladen är av varierande, ofta starka färger.

Säsong

Båda finns att köpa planterade i kruka från januari till mars, april.

Våriris

Lyckas med din krokus och iris inomhus

Ställ de små krukorna ljust och svalt, undvik stark sol och direkt värme, som t ex element. Om inte kylan är stark, kan de planteras i större kruka och ställas ut på trappen, där de täcks under kalla nätter eller flyttas in.

Håll jorden lätt och jämnt fuktig, den får aldrig stå blöt. Näring behövs inte nu.

När krokus och iris blommat ut

När blomningen till slut är över, ställer du krukorna ljust och svalt, håller jorden lätt fuktig och häller svag dos av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet. Nu sätter irisarnas blad fart, växer och blir längre än blommorna var. När all risk för nattfrost är över och så fort du kan komma ner i jorden, planterar du ut knölarna cirka 8 cm djupt och 5-6 cm mellan dem. Häll lite benmjöl i gropens botten.

Håll utkik nästa vår efter en ny blomning, den här gången i din rabatt.