Fiberduk eller marktäckväv?

Hur gör man och vilken använder man till vad?

Fiberduk - användningsområden

I februari-mars, när solen börjar lysa starkare och det fortfarande är tjäle i jorden, använder man fiberduken runt om sina vintergröna växter för att skydda dem från uttorkning.

I grönsakslandet kan du spänna ut duken när du sått frön. Fiberduken värmer bra för de frön som inte gror så bra om det är för kallt. Den skyddar också bra när grödan kommit upp en bit och det blir en oväntad kall natt. Samma sak gäller även för odling i kruka. Duken hindrar också fåglar från att picka i sig frön allt för lätt.

Fler tips på hur du kan använda fiberduken:

  • Skydd mot harar, rådjur och småfåglar i trädgården.
  • Lägg ut fiberduk på nylagda gräsmattor för att hålla fröna på plats.
  • För att isolera delar av en odling som har drabbats av ohyra.
  • Vid plantering i kruka för att inte lecakulor och jord ska blandas. Lägg först lecakulor i botten på krukan, täck med fiberduk och häll på jord.
  • När vintern kommer och du har lite känsliga växter som mår bra av att svepas om.
Fiberduk till pallkragen.

Marktäckväv - användningsområde

Marktäckväv eller markduk kan användas som underlag när man exempelvis ska anlägga en rabatt eller stenläggning, eller i botten på din pallkrage. Marktäckväven gör att envist ogräs inte dyker upp lika snabbt, utan istället kvävs av duken. Duken släpper dock igenom både luft och vatten.

När du ska plantera en större rabatt och behöver gräva hål för plantor klipper du enkelt ett kryss i täckväven och gräver ett hål för plantan under täckväven. Sen lägger du väven runt plantan och fyller på med jord, täckbark eller grus. I rabatter kan du också använda barkduk som fungerar på samma sätt.

Ska du lägga plattor eller stensätta ett område gör marktäckväven att underlaget blir stabilare och motverkar ojämnheter.

Marktäckväv

Mer tips för din trädgård

Odla i pallkrageSkapa form och höjd med pallkragar i trädgården

Pallkragar är numera en väldigt vanligt förekommande del av en trädgård eller odlingslott. Här får du tips på hur du kan skapa nya former på dina planteringar.

Experten tipsarSå gör du med trädgårdsavfallet - vad kan läggas på komposten?

Trädgårdsavfallet kan bli en resurs och inte bara skräp. Här får du tips på vad du kan göra med några av de vanligaste resterna från trädgården för att bli mer "cirkulär", men också info om hur du ska hantera invasiva växter om de skulle dyka upp hos dig.

Experten tipsarOdling i liten form

Många är vi som nu längtar efter att skörda solmogna tomater, krispiga rädisor och läckra örter – men som inte har så mycket plats att odla på. Lugn! Det finns massor av gott som går fint att odla i pallkragar och krukor.