Fiberduk eller marktäckväv?

Hur gör man och vilken använder man till vad?

Fiberduk - användningsområden

I februari-mars, när solen börjar lysa starkare och det fortfarande är tjäle i jorden, använder man fiberduken runt om sina vintergröna växter för att skydda dem från uttorkning.

I grönsakslandet kan du spänna ut duken när du sått frön. Fiberduken värmer bra för de frön som inte gror så bra om det är för kallt. Den skyddar också bra när grödan kommit upp en bit och det blir en oväntad kall natt. Samma sak gäller även för odling i kruka. Duken hindrar också fåglar från att picka i sig frön allt för lätt.

Fler tips på hur du kan använda fiberduken:

  • Skydd mot harar, rådjur och småfåglar i trädgården.
  • Lägg ut fiberduk på nylagda gräsmattor för att hålla fröna på plats.
  • För att isolera delar av en odling som har drabbats av ohyra.
  • Vid plantering i kruka för att inte lecakulor och jord ska blandas. Lägg först lecakulor i botten på krukan, täck med fiberduk och häll på jord.
  • När vintern kommer och du har lite känsliga växter som mår bra av att svepas om.
Fiberduk till pallkragen.

Marktäckväv - användningsområde

Marktäckväv eller markduk kan användas som underlag när man exempelvis ska anlägga en rabatt eller stenläggning, eller i botten på din pallkrage. Marktäckväven gör att envist ogräs inte dyker upp lika snabbt, utan istället kvävs av duken. Duken släpper dock igenom både luft och vatten.

När du ska plantera en större rabatt och behöver gräva hål för plantor klipper du enkelt ett kryss i täckväven och gräver ett hål för plantan under täckväven. Sen lägger du väven runt plantan och fyller på med jord, täckbark eller grus. I rabatter kan du också använda barkduk som fungerar på samma sätt.

Ska du lägga plattor eller stensätta ett område gör marktäckväven att underlaget blir stabilare och motverkar ojämnheter.

Marktäckväv