Planera din trädgård

Tänk på att välja växter som passar i det geografiska område, den växtzon, du bor men också växter som passar i området och i den trädgård där du bor. Låt trädgården växa fram och hitta de växter som du trivs med och tycker om. Några enkla grundregler och tips på hur du bygger upp din trädgård hittar du här.

Trädgårdsplanering - inred gröna rum

Jenny är trädgårdsmästare och jobbar på Blomsterlandet i Häggvik. Vi tillbringade en förmiddag med henne och talade om trädgårdsplanering. Tre områden utkristalliserade sig. Mötet mellan ute och inne, hur man kan inreda rum i sina utemiljöer och planering. Det handlar mycket om hur man kan använda olika metoder och material för att skapa kontraster och stämningar.

ReportageDahliadrömmar och njutbara grönsaker

Från nybygge till prunkande trädgård på en och samma sommar. Är det möjligt? Jodå. Med en vision, massor med jord och gödsel plus en stor dos passion går det alldeles utmärkt. Här berättar Erik Dahlin och Patrick Oscarsson om hur de skapade sin oas.

Rabattförslag - 15 nedladdningsbara skisser

Få tips och inspiration till hur du kan plantera din egen drömrabatt. Med hjälp av skisser och växter kan du enkelt plantera din egen rabatt efter tycke och smak.

I huvudet på en trädgårdsmästare

Från naturtomt till prunkande trädgård på bara två säsonger. Här får du ta del av hur trädgårdsmästare Robert Stenbom tänker när han skapar sin oas vid torpet utanför Göteborg.

Trädgårdsplanering för nyblivna husägare

När det kommer till trädgårdsplanering är det bästa rådet till dig som nybliven trädgårdsägare även det lättaste. Nämligen - börja med att göra ingenting alls!

Kampanj
Förboka dina trädgårdsväxter inför våren

Har du fullt med idéer för årets projekt i trädgården? Då kan du redan nu köpa dina växter online, men få dem levererade i april under veckorna 14-15. Vi har bokat upp massor av växter hos våra odlare och det är en god idé att köpa dina favoriter redan nu för att vara säker på att du får just de du önskar.

 

Växterna du köper kan fortfarande vara i vintervila vid leverans under tidig vår, men det går fint att plantera ändå. Vi kommer prioritera leveranserna utifrån geografiskt läge och väder, för att ge våren en chans att ha kommit så långt som möjligt i vårt avlånga land.

 

Varje växt är unik och en levande vara som behöver tid och omsorg. Då dessa växterna fortfarande står i odlingarna och är så pass beroende av hur vädret är framöver, så kan ändringar i din leverans förekomma beroende på naturliga omständigheter.

Till prydnadsbuskar

Planera din trädgård

Trädgården består av väggar, golv och tak. Alla delar är viktiga för helheten och känslan. Trädgården behöver en övergripande arkitektur, en grön stomme av träd, buskar och häckar som skapar rum och bildar bakgrund till prydnadsväxterna, sittplatserna och annat som man vill få plats med.

ReportageDär kolonilott blev vinstlott

Det finns kolonilotter och så finns det kolonilotter. För Clara Göbel och Neale Payling är det odling och växtkraft som är i fokus. De låter favoritmaten och nyfikenheten styra vad som ska odlas. Här finns bara en regel - allt tillåtet.

Trädgård för hela familjen

Låt barnen vara med i trädgården! I alla fall när barnen är mindre brukar de älska att få hjälpa till med sin egen lilla spade eller skottkärra och gräva i rabatter eller trädgårdsland.

Trädgårdens olika delar

Trädgårdens väggar

Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter att uppleva hemma i den egna täppan.

Trädgårdens tak

Himlen är trädgårdens viktigaste tak. Att ligga på gräsmattan en sommardag och se molnen segla förbi hör till livets härligaste stunder. Många av trädgårdens växter vill också ha sol för att trivas, inte minst örtagård och köksland. Rosor måste också ha sol liksom en lång rad perenner.

Trädgårdens golv

Din trädgård påverkas mycket av vilka material du använder på marken, men i ännu högre grad av hur du disponerar ytan. Planera efter funktion. Var vill du ha dina sittplatser? Var ska gångstråken gå? Var parkerar du bilen? Och cyklarna? Var ska det finnas plats för barnen att leka? Ska du ha örtagården utanför köksdörren och så vidare. Hårdgjorda ytor kan vara av sten, betong eller trä.

Olika växter för olika lägen

Växter som tål salt och vind

Alla växter tål inte hård vind eller salt och för att vara på den säkra sidan kan du plantera växter som är särskilt tåliga för dessa förhållanden.

Fina perenner för skuggiga lägen

Gör en grön och skön plats i trädgården med växter som trivs i skugga. Skuggväxter är ofta mer lättskötta då de inte behöver lika mycket vatten och blir inte brända av solen.

Perenner för soligt läge

Vad vore sommaren utan en blommande perennrabatt? Det finns många fina perenner som trivs i sol. De flesta av dem är dessutom tilltalande för insekter.

Marktäckare sol

Bar jord är emot naturen. Finns det en tom yta flyttar växter in av sig själva, oftast ett ogräs. Håll ogräset på avstånd med hjälp av marktäckare så får du en lättskött och vacker yta i trädgården.

Marktäckare skugga

Många ytor i trädgården ligger i skugga. Det kan vara på norrsidan av huset, under träd och buskar eller intill häcken. Att försöka odla gräsmatta på dessa platser fungerar dåligt. Satsa på marktäckande perenner istället och få en vacker och lättskött yta.

Köp dina växter online - fri frakt till butik

Fruktträd

Köp fruktträd

Prydnadsbuskar

Köp prydnadsbuskar