Inspiration

Trädgård tillsammans - att göra om en innergård

När bostadsrättsföreningen på Skillnadsgatan skulle göra om den gemensamma gården tog de hjälp av en trädgårdsdesigner. Visst är det fler viljor som ska samsas när man har trädgård tillsammans men många av idéerna går att använda även för den enskilda villaägaren.

– Fastighet och trädgård är en helhet, tycker jag. Trädgården är ett yttre rum och det vore synd att inte utnyttja det, säger Mattias Månsson. Han har en bakgrund inom grafisk formgivning och har alltid varit intresserad av färg och form men tröttnade på att sitta framför datorn hela dagarna. Växtintresset fanns där så han sadlade om och utbildade sig till trädgårdsmästare. Nu har han arbetat med trädgårdsdesign i egna firman i tretton år.

Vi befinner oss på Skillnadsgatan i centrala Göteborg, i ett lummigt område med små radhus, gamla villor och några längor med låga tegelhus i tre våningar. I en av de röda tegelfastigheterna från 1947 huserar en bostadsrättsförening med 36 lägenheter. I samband med en dränering då mycket ändå skulle rivas upp passade man på att göra om den gemensamma innergården och den del som vetter ut mot gatan.

Innergården är långsmal och löper längs med tegelkroppen som har sex portuppgångar. På andra sidan hägnas gården in av en häck. Däremellan finns utrymmet som Mattias och Gröna Bladverk fick uppdraget att arbeta med. Önskemålen från bostadsrättsföreningen var bland annat att där skulle ordnas tre större stenlagda ytor för bord och stolar, gångar för att kunna ta sig dit, att ställningarna för att piska mattor skulle vara kvar, att det skulle finnas plats för cykelparkering och gärna en boulebana – och så rabatter så klart. All plantering skedde under två höstveckor.

En plats för umgänge stod högt på önskelistan. Detta är en av tre stenlagda ytor på innergården, omsluten av en rabatt som kommer bli allt tätare med tiden.
Pionernas blommor lockar nyttoinsekter till rabatterna.

– En del undrar om det är för sent att plantera på hösten men hösten är en jättebra tid att plantera eftersom du då har fått ett försprång till våren som kommer. På gården skulle några gamla rododendronbuskar sparas och så var frågan hur man skulle göra med de gamla storvuxna björkarna och pilträdet.

– Jag anser att man ska sträva efter att behålla befintliga träd om de är friska. Träd är viktiga platser för fåglar och nyttoinsekter. Och löven som faller på hösten är perfekta att skyffla in i rabatten där de hjälper till att förbättra jorden, säger Mattias. Har han några fler principer än det med träden när det gäller trädgård, och hur tar han – som trädgårdsdesigner – sig an ett projekt?

– Jag önskar att folk vågade tänka lite mer utanför boxen när det gäller trädgård. Många är fast i idén om att trädgård är samma sak som ett stort trädäck, en gräsmatta för fotbollsspel och kanske något äppelträd. Men man kanske inte spelar fotboll så ofta och en gräsmatta kräver mycket skötsel för att hålla sig fin. Här har istället stora platser för umgänge fått ta en del av gräsmattans yta och de stenlagda platserna omgärdas nu av generösa rabatter. Hade Mattias fått råda helt hade rabatterna fått bli ännu större.

– I en bostadsrättsförening vill man ofta ha så lite skötsel som möjligt för att hålla nere kostnaderna och en stor rabatt sköter sig i princip själv när den är etablerad. Bladmassan hjälper till att behålla fukten i marken och ogräset får svårare att etablera sig. Ju större rabatt, desto mer lättskött, tycker jag. Det gäller förstås att välja rätt sorts växter.

Så mycket som hänt i rabatten sedan planteringen i höstas. Trädgårdsdesigner Mattias Månsson slår ett slag för stora rabatter som han menar är lättskötta om de planeras och planteras rätt.

Här blandas buskar som den vintergröna idegranen och lagerhäggen med massor av vårblommande pion och låga växter som ska få breda ut sig. Flocknävan är en hårt arbetande marktäckare som tillsammans med iris, tovsippa, kantnepeta, höstanemon och trädgårdsnäva ger en lång blomning.

På sensommaren blommar även vipphortensian, ytterligare en av många buskar som får skapa dynamik i rabatterna. Det finns något som blommar nästan hela säsongen, men det är i första hand bladverken som Mattias menar är trädgårdens bas. Han vurmar särskilt för idegranen som han kallar ”häckarnas Rolls Royce” och som får rama in delar av rabatterna. Perukbuske, lagerhägg, funkia, starrgräs, smällspirea och klätterbenved är några andra spännande bladverk. Även på höjden kommer det att hända saker i trädgården. En allé med korstörne kommer att växa till sig och om några år skapa trädgårdens gröna tak.

Några tips från Mattias

  • Det är ofta värt att köpa träd i stor storlek för att få snabb effekt. Om man vill komma ner i pris så finns möjligheten att välja mindre storlek men det du tjänar i kronor förlorar du i tid.
  • Du kan välja bort komposten och göra din egen ”jord” direkt i rabatten. Genom att klippa ner och lägga växtdelar och löv och pudra över lite gödsel på plats, slipper du att lägga klippet på ett ställe och sedan gå tillbaka när det förmultnat. Du slipper dessutom fundera på var komposten ska placeras, som i många trädgårdar mest blir en enda stor rishög i något hörn.
  • Slarva inte med underarbetet. Se till att verkligen få bort allt rotogräs om du ska anlägga en rabatt och använd bra jord som är fri från ogräs och helst med så låg andel torv i som möjligt.
  • Satsa på variation i växtvalet – det gynnar den biologiska mångfalden. Du kan ändå skapa ett lugn i din rabatt genom att använda dig av upprepning i placeringen av växterna.
  • Om du har ett stort träd på tomten är det värt att anlita en arborist som kan kolla om trädet är friskt. Om du tycker att trädet tar för mycket ljus går det att glesa ut trädet.
Korstörne.
Idegran, vacker vintergrön barrväxt med mjuka, mörkgröna barr.

– När jag planerar en trädgård börjar jag alltid med att ta reda på hur man vill använda den; var vill man sitta, hur ska man röra sig? Sedan tänker jag att det är en yta som ska fyllas med textur och det är här bladformerna kommer in. Här har jag gjort så att rabatterna inte är fyrkantiga utan har fått böljande, organiska former. Att ha tydliga kanter mellan de olika ytorna blir nästa steg, att sätta en markerad stålkant, exempelvis, mellan rabatten och gräsmattan. Det gör jättemycket för intrycket.

Trädgårdsnäva ROZANNE fungerar som marktäckare.

Det gamla rådet att bo in sig i sin trädgård innan man bestämmer sig vad man ska göra med den ger Mattias inte mycket för.

– Man flyttar ju inte in i ett hus först och sedan bestämmer var man ska ha köket eller badrummet så jag förstår inte varför man skulle tänka så med trädgården – förutsatt att det är en nybyggnation vi pratar om.

Dessutom kan man spara både tid och pengar om man tänker in även utsidan när man gör insidan – passa på att göra jobbet medan grävmaskinen ändå är på plats. Tillbaka till den gemensamma trädgården. Vad tycker de som bor där?

– Det har blivit ett sådant lyft. Det är väldigt smakfullt planterat och de tre uteplatserna bjuder verkligen in till att umgås i trädgården, säger Erica Dahlqvist.

Mattias favoritväxtval

  • Träden! Är så glad att föreningen också tycker om träd. Korstörne kommer bli magiskt här liksom de mindre prydnadsaplarna och prydnadskörsbären.
  • Lagerhägg är en snygg och robust vintergrön buske för halvskuggigt läge. Den har blanka fina blad, finns i flera olika sorter och blommar med vita kolvar.
  • Enligt mig borde idegran användas mer då den är både frisk, lätt att hantera och kan formas efter behov.
  • Olika sorters vipp- eller syrenhortensia kan man använda nästan överallt. De tål mer än vad man tror och finns i många olika storlekar och varianter men blommar mestadels i vitt och rosa. Mycket pang för pengarna vad gäller blomning.
  • Som marktäckare finns en uppsjö av olika sorters nävor, men främst flocknävan är bra i svåra lägen. Vi har använt liten flocknäva 'St Ola' men även mongolisk näva och den populära trädgårdsnävan ROZANNE.
Vipphortensian är en av Mattias favoritväxter.