Trädgårdens tak

Himlen är trädgårdens viktigaste tak. Att ligga på gräsmattan en sommardag och se molnen segla förbi hör till livets härligaste stunder. Men det finns också något njutbart med trädens bladverk som skapar skuggspel i trädgården.

Vi är många som faktiskt föredrar skuggan när temperaturen smyger över 20-graders strecket och solen gassar. Hur mycket vi än längtat efter sol och värme är det ofta i den silade skuggan under äppelträdet som vi trivs allra bäst.

Det skira bladverket hos japansk gyllenlönn 'Aureum'.

Trädens kronor är i allra högsta grad en del av trädgårdens tak. Ta inte ner gamla uppvuxna träd i onödan – det tar minst ett tiotal år att ersätta den sköna skugga som ett träd ger. Men även ett litet nyplanterat träd tillför höjdkänsla i trädgården eftersom det strävar uppåt. Och den som aldrig sätter ett träd får heller aldrig se det växa upp.

Körsbärsträden blommar varckert på våren och bär frukt under sensommaren.

Minst ett fruktträd bör finnas i varje trädgård, om inte äpple så kanske plommon eller körsbär? Det kommer hela tiden nya sorter som gör att gränsen för härdighet skjuts norrut. Upptäck också de många spännande prydnadsträden. Rönn är ett relativt litet träd som passar den mindre trädgården och som både blommar vackert och ger dekorativa frukter. Ullungrönnen blommar, får bär som fåglarna tycker om och har fantastiska höstfärger. Eller välj ett formbart träd som klotrobinia eller klotlönn i den mindre trädgården. Andra träd med spännande egenskaper är katsura, ornäsbjörk, purpurapel och silverpäron.

Du kan också bygga tak till trädgården, och i första hand tak som låter himlen lysa igenom. Pergolan är självklar i Medelhavsländerna där man måste skydda sig för solen. Också hos oss ger pergolan en härlig rumskänsla, men vi behöver inte täcka den med lika mycket växter för att trivas. I Sverige tycker vi att det är okej att solen strilar ner mellan klätterrosorna eller doftande kaprifol.

Vacker pergola med klättrande honungsros.

Tänk tredimensionellt när du skapar din trädgård – golvet utgörs av gräsmatta, rabatter och hårdgjorda ytor, mellanskiktet utgörs av buskar, möbler, blommor och mellanhöga klättrare medan taket utgörs av träd och höga klätterväxter.

Och precis som ett hus inte känns klart utan tak så känns faktiskt trädgården heller inte helt färdig förrän du har växter på alla tre nivåerna.