Rabattförslag - 15 nedladdningsbara skisser

Få tips och inspiration till hur du kan plantera din egen drömrabatt. Med hjälp av skisser och växter kan du enkelt plantera din egen rabatt efter tycke och smak.

För att hjälpa och inspirera våra kunder på Blomsterlandet har vi tagit fram rabattförslag för olika lägen och stilar i trädgården. Ofta kan man ha olika områden i samma trädgård. Det kan finnas skuggiga platser där solen inte kommer åt så många timmar per dag, kanske bakom en husvägg, men på andra sidan huset flödar solen in hela dagen. Förslagen här är ritade av trädgårdsmästaren Martina.

- Där det är soligast, lägger du med fördel din köksträdgård med allt ätbart, speciellt om det ligger nära köket eller altanen, tipsar hon.

- På norr- eller östersidan om huset är det fint med vintergrönt, olika rododendronsorter, lagerhägg, och barrväxter. Snyggt året runt och skuggtåligt säger Martina.

Att förändra äldre trädgårdar

Om du som Martina älskar kombinationen av japansk trädgård och svensk skog, varför inte bygga upp en rabatt av torvblock och barkmull där du har ett halvskuggigt läge? Plantera in japanska lönnar, stora och små rododendron, barrväxter i olika former efter smak och tycke. Kanske en vacker magnolia eller syrenhortensia, som blommar ljuvligt från sensommaren och långt in på hösten. Toppa med att placera ut några större stenbumlingar och en stor, mossig, gammal gren i planteringen.

- Funkar lika bra i liten skala. Underbart, vackert och lättskött, säger Martina. När Martina hjälper folk med trädgårdsdesign möter hon ofta gamla 70-tals trädgårdar som är överväxta med framför allt barrträd och yviga, vintergröna buskar. Istället för att riva bort alltihop som många gör i ren desperation, så kan det vara bra att stanna upp och tänka till en stund.

- Har du väl tagit bort dina träd, så tar det en evighet att få tillbaka det gröna taket och väggarna, som bidrar till rumskänslan i trädgården. Behåll några större buskar och träd och forma dem genom uppstamning och urgallring så blir ytan solig och luftig igen, säger Martina. Plantera in lågväxande buskar och perenner under det som du har sparat och snyggat till. Vips! Så har du en ny fräsch miljö med rumskänslan kvar.

Här hittar du rabattförslagen