Marktäckare sol

Bar jord är emot naturen. Finns det en tom yta flyttar växter in av sig själva, oftast ett ogräs. Håll ogräset på avstånd med hjälp av marktäckare så får du en lättskött och vacker yta i trädgården.

Det finns hur många skäl som helst att plantera marktäckare. Gräsmattan ska klippas minst en gång i veckan - marktäckarna sköter sig själva. Bar jord är en stående inbjudan till ogräset att slå sig ner - marktäckarna gör det svårt för ogräset att etablera sig. En slänt är svårskött – marktäckarna gör det vackert utan besvär. Stenläggningen på terrassen ser tråkig ut – ta bort en platta, gräv ner en marktäckare och det blir mycket finare.

Marktäckare passar alltså nästan överallt, men framförallt där du vill ha en lättskött yta som ändå är grön – eller blommar.

I soliga lägen finns det många blommande marktäckare att välja mellan, men också sådana som odlas i första hand för att de har ett vackert bladverk. De flesta tål riktigt torr jord och klarar sig i de mest utsatta lägen med mycket solgass. Kombinera gärna många olika marktäckare för att få blomning under olika tidpunkter på sommaren.

Förbered platsen ordentligt innan plantering genom att rensa bort allt ogräs. Var noga med att få med rötterna. Om jorden är hård och kompakt, förbättra den med planteringsjord eller barkmull genom att blanda befintlig jord med köpt. Även växter som tål torka och utsatta lägen är glada för en bra start. Vattna därför vid långa torrperioder första säsongen. När de väl etablerat sig är de tuffare och klarar sig nästan helt utan skötsel. Första året kan du också behöva rensa ogräs några extra gånger medan marktäckarna växer till sig.

Bra marktäckare i sol

  • Backnejlika, Dianthus deltoides, är en härlig marktäckare som snabbt bildar täta utbredda tuvor. Trivs bäst där det är soligt och jorden är ganska mager, som i slänter, stenpartier och på sandjordar. Fina sorter är bland andra ’Erectus’ med röda blommor och ’Leuchtfunk’ med karminröda blommor.
  • Silkesnäva, Geranium cinereum, bildar rosetter och skickar ut utlöpare som med tiden täcker marken och bildar vackra mattor. Under sommaren blommar den med skålformade blommor. Den är mycket lättodlad och klarar alla lägen, utom de mest extrema. ’Ballerina’ är en vacker sort med rosa blommor och mörkare ådring.
  • Vit fetknopp, Sedum album, är precis som andra fetknoppar mycket härdig och bildar täta mattor av små, köttiga blad åt det rödgröna hållet. ’Coral Carpet’ är en sort som blommar med vitrosa blommor, men den är lika fin före som efter blomning.
  • Timjan, Thymus, är egentligen en kryddväxt, men de krypande sorterna gråtimjan och backtimjan används med fördel som marktäckare i slänter eller stenpartier. Bladverket är egentligen tillräckligt vackert, men som extra plus blommar de intensivt under högsommaren och lockar då till sig fjärilar och humlor. Gråtimjan får inte utsättas för fukt vintertid, backtimjan är något härdigare. ’Coccinieus’ får mörkröda blommor.

Kombinera gärna marktäckarna med perenner som sticker upp lite mer, och som trivs i samma typ av jord. Lavendel och stäppsalvia är två underbara perenner som trivs torrt och soligt. Blodnäva, spansknäva, karpaterklocka, lågväxande jätteprästkrage och rödbladig alunrot är andra favoriter. På stora ytor kan du också använda rosor som marktäckare, till exempel ’The Fairy’, ’Bonica’, ’Golden Eye Cover’ eller ’White Cover’. Rosor med fairy eller cover i namnet är i regel marktäckande.

Rosor och lavendel - en bra kombination

'En trädgård utan rosor är som är som en juvelring utan sten' står det i en lärobok om trädgård från förra sekelskiftet. Och nog är vi många som håller med.

Timjan - fin marktäckare och i kruka

Timjan är en flerårig växt och en riktig solälskare. Den doftar underbart, och är mycket användbar i matlagningen.

Perenner som blommar hela sommaren

Perennrabatten skapas med växter som blommar vid olika tidpunkter, eller ännu bättre: med perenner som blommar hela sommaren.