Alla kan odla potatis

Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken - vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar.

Potatis är lättodlat

Färskpotatis. Visst får orden det att vattnas i munnen. Och färskare än hemodlat går inte att få – direkt från jord till gryta på några minuter.

Om du inte har provsmakat förut, så är det dags att testa i vår. Något mer lättodlat än potatis får du nämligen leta efter. För barn som får uppleva potatisodling för första gången är det nästan som trolleri.

Förodla potatisen

Köp sättpotatis i trädgårdsbutiken. Då får du garanterat friskt och bra utgångsmaterial, vilket ger bättre resultat. En liten nätsäck med ett tiotal potatisar räcker till att börja med, eller köp flera olika och upptäck smakskillnaden mellan de olika sorterna.

Potatis förgror du inne på fönsterbrädan i rumsvärme. Ljuset får knölarna att vakna och efter ett tag bildas små, gröna groddar. Lägg knölarna i en låda eller äggkartong, strö gärna lite jord över potatisarna, så att de inte blir torra, utan behåller sin spänst till det är dags för utplantering. Så snart jorden håller minst 8 grader ute i trädgårdslandet, kan du sätta ut potatisarna. När man förgror potatisen spar man tid vid tillväxten i jorden. Räkna med att det tar några veckor.

Potatis odlar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink. Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.

Köp sättpotatis online

Sättpotatis

Tidiga och sena sorter för ditt potatisland.

Odla potatis direkt i landet

Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering. Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar! Täck över med 6-8 cm jord. När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig. Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov.

Att odla potatis i pallkrage

Ställ ut en pallkrage på en jämn yta i kökslandet eller på gräsmattan. Täck botten med ett par lager fuktade dagstidningar. Fyll på med planteringsjord, ca 10 cm. Lägg därefter i potatisen med ca 25 cm mellan knölarna. Var försiktig så att du inte skadar groddarna. Täck med 6-8 cm jord. Fyll på med mer jord vartefter blasten tittar upp så att inte de nya potatisarna utsättas för ljus. Vattna regelbundet, extra under torrperioder.

Odla din potatis i en hink

Välj en rejäl hink, helst svart. Murarhinkar som säljs i byggvaruhusen brukar fungera bra. Skär upp två-tre dräneringshål i botten. Häll i ca 10 cm jord och lägg i en eller två sättpotatisar, beroende på hinkens storlek. Fyll på med mer jord vartefter blasten växer – ända tills du når kanten på hinken - och vattna regelbundet.

När skördar jag potatisen?

Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker så stick ner ett finger och känn efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen. Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Att odla potatis är nästan som trolleri även för en vuxen.

Läs mer om att odla potatis

GuideSätta potatis - gör så här

Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis.

Odla potatis – fem favoriter

Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla.

Odla i pallkrageDel 3: Sätt lök och potatis

Att odla lök och potatis i pallkrage är tacksamt. Du får mycket tillbaka för en liten arbetsinsats.