Alla kan odla potatis

Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken - vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar.

Potatis är lättodlat

Färskpotatis. Visst får orden det att vattnas i munnen. Och färskare än hemodlat går inte att få – direkt från jord till gryta på några minuter.

Om du inte har provsmakat förut, så är det dags att testa i vår. Något mer lättodlat än potatis får du nämligen leta efter. För barn som får uppleva potatisodling för första gången är det nästan som trolleri.

Förodla potatisen

Köp sättpotatis i trädgårdsbutiken. Då får du garanterat friskt och bra utgångsmaterial, vilket ger bättre resultat. En liten nätsäck med ett tiotal potatisar räcker till att börja med, eller köp flera olika och upptäck smakskillnaden mellan de olika sorterna.

Förgrodd potatis som sedan planteras ut, ger tidigare och större skörd jämfört med om man sätter potatisen direkt på växtplatsen. Potatis förgros en månad före utplantering på en ljus och sval plats.

Enklast läggs knölarna i en äggkartong, eller i en långpanna med lite fuktad blomjord. I långpannans jord utvecklar knölarna rötter så att potatisen får en ännu snabbare start när de sätts ut. Så snart jorden utomhus håller minst 8 grader kan du sätta ut potatisarna. Använd gärna fiberduk första tiden för extra frostskydd och drivning.

Potatis odlar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink. Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.

Odla potatis direkt i landet

Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering. Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar! Täck över med 6-8 cm jord. När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig. Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov.

Att odla potatis i pallkrage

Ställ ut en pallkrage på en jämn yta i kökslandet eller på gräsmattan. Täck botten med ett par lager fuktade dagstidningar. Fyll på med planteringsjord, ca 10 cm. Lägg därefter i potatisen med ca 25 cm mellan knölarna. Var försiktig så att du inte skadar groddarna. Täck med 6-8 cm jord. Fyll på med mer jord vartefter blasten tittar upp så att inte de nya potatisarna utsättas för ljus. Vattna regelbundet, extra under torrperioder.

Odla din potatis i en hink

Välj en rejäl hink, helst svart. Skär upp två-tre dräneringshål i botten. Häll i ca 10 cm jord och lägg i en eller två sättpotatisar, beroende på hinkens storlek. Fyll på med mer jord vartefter blasten växer – ända tills du når kanten på hinken - och vattna regelbundet. Du kan också använda större plastkrukor för att odla potatis, eller kanske prova potatiskrukan?

När skördar jag potatisen?

Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker så stick ner ett finger och känn efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen. Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Att odla potatis är nästan som trolleri även för en vuxen.