Guide

Sätta potatis - gör så här

Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis.

Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink. Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.

Steg 1

Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering. Du kan använda någon form av trädgårdsgödsel, hönsgödsel eller om du får ta i brunnen stall/kogödsel. Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. 

Steg 2

Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar. Sättpotatis finns att köpa i butik och online från tidig vår, här hittar du olika typer av sättpotatis.

Steg 3

När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig.

Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov.

När skördar jag min potatis?

Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker på om det är dags att skörda din potatis kan du sticka ner ett finger och känna efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen.

Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Nästan som trolleri även för en vuxen.

Läs mer om potatisodling

Alla kan odla potatis

Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken - vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar.

Odla potatis – fem favoriter

Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla.

Potatis - tidiga och sena sorter

Sätt gärna flera olika potatissorter, så får du potatis från midsommar till sena hösten.