Guide

Sätta potatis - gör så här

Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis.

Potatis planterar du antingen i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink. Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.

Steg 1

Rensa jorden från ogräs innan utplantering och se till att jorden har en temperatur på minst +8°C. Generellt behövs ingen extra gödsel för potatis vid plantering, de trivs nästan bättre i lite mager, sandblandad jord. En välgödslad jord ger stora plantor och mycket blad, men inte lika mycket potatisar.

Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. 

Steg 2

Sätt ner din potatis på cirka 10 cm djup. Läs på förpackningen för att få rätt planteringsavstånd mellan potatisarna för den sorten du valt. Tidiga potatissorter kan i allmänhet planteras lite tätare än sena sorter. Avståndet kan variera mellan 50-80 cm, blir det för tätt mellan plantorna ökar risken för bladmögel. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar när du hanterar potatisen.

Odla gärna potatis med olika mognadstid, då kan du skörda hela säsongen. 

var noga med att täcka över potatisen med jord, fortsätt sedan kupa upp jord längs med stammen av potatisplantan allt eftersom den växer.

Steg 3

Vattna ditt potatisland vid plantering och fortsätt sedan vattna regelbundet, vatten är viktigt för potatisens utveckling. När de första bladen är cirka 10-15 cm börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig.

Potatis kräver inte mycket näring, men du kan tillföra särskild potatisgödsel eller naturgödsel om du vill. Var försiktig med kvävehaltig gödsel, då det bara ger mer blad och grönska istället för potatis. 

När skördar jag min potatis?

Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker på om det är dags att skörda din potatis kan du sticka ner ett finger och känna efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen.

Tidiga sorter tar omkring 8 veckor till skörd, om du planterat förgrodda potatisar. Direktsatt potatis tar cirka 10-12 veckor. 

Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Nästan som trolleri även för en vuxen.