Guide

Potatis till midsommar – snabbodla i hink

Sättpotatisar odlade i hink är ett snabbt och enkelt sätt att få ett primörkok färskpotatis redan till midsommar. Följ våra steg för denna roliga odlingsform som alla kan lyckas med.

Jorden i hinken eller krukan blir snabbt varm, vilket ger en mycket kortare odlingstid jämfört med odling i marken. Det är dessutom enkelt att ge potatisen optimala växtbetingelser med vattningen. Som bonus slipper du ogräsrensning och hinken kan lätt flyttas runt. När skörden är avslutad töms jorden tillbaka i trädgården eller komposten. 

Potatisarna bildas från tunna navelsträngar, stoloner, från sättpotatisens underjordiska stam. Därför hamnar knölarna högt upp i jorden, ovanför sättpotatisens rötter som går djupare ner.

Odla potatis i hink och kruka

 • En liten sättpotatis ger få men stora knölar, medan en stor sättpotatis får flera men ganska små knölar. Till tidig färskpotatis väljer man därför helst en stor sättpotatis, eftersom små potatisar blir tidigare skördeklara.
 • Du kan odla i en vanlig hink, stor utekruka eller särskild potatiskruka. Det måste finnas dräneringshål i botten så att överskottsvatten kan rinna av. 
  Räkna med ungefär 5 liter jord per sättpotatis.
 • Förgro sättpotatisarna genom att lägga ut dem i en långpanna med ett tunt lager fuktad, mullrik jord. Ställ långpannan på en ljus, sval plats. 
  Nu bildar potatisen små groddar och rotar sig i jorden. Efter några veckor har du en färdig potatisplanta med ett försprång som kommer i gång att växa direkt i hinken. 
Groddning i långpanna med lite mullrik jord är ett enkelt sätt att snabbt få ett färdigt startpaket med groddar och rötter.
 • Fyll hinken till upp till 2/3 med mullrik, lätt jord. Vanlig grönsaksjord räcker fint om du bara vill snabbodla färskpotatis. Gödsla inte, är jorden för näringsrik blir det då mer blast än potatisknölar.
  Men vill du i stället att potatisen ska växa vidare och bli större, blanda i kogödsel, som är optimalt för potatis. Den är rik på kalium och fosfor, som främjar knölbildningen. 2 liter kogödsel till en 20 liters kruka är lagom mängd.
 • Sätt potatisarna med ca 10 cm avstånd så att flest groddar pekar uppåt. Täck med jord upp till krukkanten och vattna igenom med tempererat vatten. Använd fortsättningsvis tempererat vatten så att växttakten inte tappar fart.
 • Ställ hinken på en ljus, varm plats och se till att vattna så att jorden hålls jämnfuktig men inte blöt. Undvik ett allt för varmt, gassande läge. Vid en temperatur på över 30 grader stannar potatisplantans tillväxt upp nästan helt, lätt hänt i en svart plastkruka i ett soligt uterum eller växthus.
 • Hotar frost måste hinken skyddas, till exempel med bubbelplast. Potatis tål inte frostgrader.
 • Skörda när potatisarna är stora som hönsägg, det tar i bästa fall 6-7 veckor. Med en potatiskruka kan du lyfta på insatsen och kika hur långt knölarna kommit. Annars får du försiktigt känna med fingrarna hur stora potatisarna hunnit bli.
Potatiskrukan är specialkonstruerad så att du kan lyfta upp den inre delen och kika på hur långt knölarna kommit, utan att störa odlingen.