5 enkla knep för att få nytt liv i en gammal gräsmatta

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska bära sig åt med en gammal gräsmatta. Här kommer fem snabba tips för hur du kan förbättra gräsmattan och få en finare och grönare matta.

1. Gödsla en gammal gräsmatta regelbundet

Detta är nyckeln till lösningen av många av de problem som finns med gamla gräsmattor. Gräset blir till exempel tätare och grönare och konkurrerar bättre med mossa och ogräs.

2. Förbättra gräsmattan genom att klippa regelbundet

Ett sätt att förbättra gräsmattan är att klippa den regelbundet. Ju oftare du klipper din gräsmatta desto tätare kommer den att bli och desto svårare får olika ogräs att klara sig. Nästan ingen annan växt klarar täta nedklippningar lika bra som gräset.

3. Ta bort mossan

Glöm inte att samtidigt åtgärda orsaken till att mossan trivs, om det är möjligt. Läs mer här om du har problem med mossa i gräsmattan.

4. Kompletteringsså

Kala och slitna fläckar behöver ibland bytas ut mot nytt och fräscht. Luckra upp jorden med en hård kratta och blanda även i lite ny planteringsjord. Så ut nytt gräsfrö och se sedan till att hålla sådden fuktig till dess att det nya gräset etablerat sig. Det finns idag även särskilda gräsfröblandningar att köpa för reparation av gamla gräsmattor.

5. Vattna

Viktigt att man inte glömmer av under längre torrperioder, om det är möjligt. Det finns inget annat som hjälper mot en gul och tråkig gräsmatta under heta och torra somrar.