Plantera magnolia - blommar på bar kvist

Med en magnolia för du in romantik och drömmar i din trädgård, men också ett stycke växthistoria. Denna urgamla planta från dinosauriernas tid blommar under våren på bar kvist.

Allra vackrast gör sig magnolian som en solitärbuske som hälsar välkommen vid entrén, friväxande vid dammen eller intill en stor sten som balanserar magnolians gracila växtsätt. Härligt är det också att ha magnolian som blickfång från köksfönstret. Givetvis kan du också plantera magnolian i en rabatt tillsammans med marktäckare eller låga perenner och lökväxter. En underplantering med pärlhyacinter, vita pingstliljor eller förgätmigej som blommar samtidigt som magnolian kan bli mycket vackert.

Stjärnmagnolia, Magnolia stellata Rosea

Olika sorters magnolia

Stjärnmagnolia

Magnolia stellata, är en av de allra tidigaste magnoliorna att slå ut. Den växer långsamt och blir inte så väldigt stor vilket gör att den är ett bra val i den lite mindre trädgården. I april, maj slår de vita stjärnformade blommorna ut och täcker i princip hela grenverket under några veckor. Passar även att odla i kruka, men bör då vinterförvaras i ett frostfritt uterum eller motsvarande. Perfekt för den som drömmer om en magnolia men bor i en kallare del av landet. Doftar svagt, men underbart. (zon 3)

Rosenmagnolia, Magnolia liliifloragruppen Susan

Rosenmagnolia

Magnolia Liliiflora-Gruppen 'Susan'. Denna magnolia ingår i en grupp som ibland kallas flickmagnolior eftersom många av dem har kvinnonamn. 'Susan' är en odlingsvärd sort dels för att den har ovanligt stora mörkrosa vasformade blommor och dels för att den blommar mycket länge, ofta upp till sex veckor. Busken blir med tiden drygt två meter hög och ungefär lika stor i omkrets, finns också ofta som stamträd. Fin doft. (zon 2)

Hybridmagnolia, Magnolia x loebneri Leonard Messel

Hybridmagnolia

Magnolia x loebneri 'Leonard Messel'. Detta blir en kraftig och ganska bred buske eller ett mindre träd. Stjärnformade blommor i vitt med rosa anstrykning och rosaviolett utsida. Mycket rikblommande och lättodlad vilket gör den till ett bra val för nybörjaren. Blommorna tål en frostknäpp, vilket är ett extra plus. (zon 3)

Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana Rustica Rubra

Praktmagnolia

Magnolia x soulangeana. Denna magnolia är en klassiker som odlats länge i de södra delarna av landet och med tiden blir stora träd. Knopparna är rosa medan blommorna går över i vitt. Mycket praktfull buske som tar andan ur betraktaren under några veckor i maj. (zon 2)

Buskmagnolia

Buskmagnolia, Magnolia sieboldii, skiljer sig något från de andra magnoliorna då den hinner få blad innan blommorna slår ut under sommaren. Ibland kallas den också tehus-magnolia eftersom den ofta planteras vid japanska tehus.

Äggmagnolia

Är ett annat smeknamn som syftar på de äggformade vita knopparna. Blommorna doftar härligt, allra mest på kvällen, och denna buske eller mindre träd blommar också under en lång period. (upp till zon 4 i skyddat läge)