Busenkelt att odla rabarber i kruka

Rabarber funkar fint i kruka. Den kräver inte så mycket. Det blir en fyllig växt till balkongen eller uteplatsen och dessutom kan man äta den.

Köp plantan på våren då den är bäst att plantera. Rabarber vill ha en stor kruka med hål i botten. Gödsla med kogödsel eller hönsgödsel i samband med planteringen. Första året kan man skörda enstaka stjälkar för att rotstocken skall hinna etablera sig bra. Det är bra om den inte torkar ut det första året, så den kan behöva lite extra vatten. Täck gärna jorden med gräs eller något annat organiskt material så skyddar man den för uttorkning och man behöver inte vattna så ofta.

Skörda några få stjälkar åt gången första året. Här är det perfekt att skörda två så det kan komma nya.

Om plantan går i blom tar man bort blomknoppen så snart den syns, så rabarben kan fortsätta att producera stjälkar.

När man skördar rabarber är det bäst att vrida upp stjälken, inte skära med kniv. Skörda aldrig alla stjälkarna på en gång då det kan bli svårt för plantan att orka växa vidare. Skörda inte för sent på hösten för den behöver vila och samla kraft till kommande år

Har man en stor kruka kan man köpa två plantor och skörda omlott under första året. Blir plantan för stor är det bara att dela upp den på 2 krukor efter ca 3 år.

Köp rabarber online

När man skördar rabarber är det bäst att vrida upp stjälken, inte skära med kniv.

Inför vintervilan kan man fylla upp krukan med löv som skyddar den och den kan stå ute.

Fyll på med lite gödsel när våren kommer.

Rabarberplanta inne på sitt tredje år.

Läskande vackert Rabarbervatten

Perfekt att använda stänglarna till gott rabarbervatten eftersom man helst skall skörda lite efter hand. 1 stjälk hyvlas med osthyvel i långa strimlor och läggs i vatten. Låt stå i kylen några timmar.

Bild: Annika Christensen