Trillingblomma - Bougainvillea

Fin som krukväxt i ljusa fönster eller utomhus på soliga platser under sommarhalvåret. Den tacksamma växten förgyller din altan eller balkong med sin färgprakt hela sommaren.

Arterna i Trillingblomssläktet har sitt ursprung i Amazonas regnskogar, i Sydamerika. De är vedartade, blommande klätterväxter. De färggranna bladen vi ser är inte blommor, utan högblad. Trillingblomman har ett långt prydnadsvärde tack vare att högbladen håller sig fina länge. Blommorna är små, vita och oansenliga. De vill ha mycket ljus, gärna direkt sol. Söderfönster är med andra ord perfekt.

Växtplats

Om sommaren är temperaturer strax över 20 grader det bästa. Trillingblomman går alldeles utmärkt att ha utomhus på altaner, balkonger och terasser - då på soliga sådana. Vintertid vill plantan stå svalt och ljust, runt 5-10 grader, om den ska överleva och blomma till nästa säsong. Placerar man växten för skuggigt kommer den att tappa sina blad.

Skötsel

Plantan kräver rikligt med vatten och näring under sommartid. Det är också viktigt att ha bra dränering i krukan så att rötterna inte blir stående i blöt. Lerkruka är ett bra alternativ som drar åt sig en del vatten. Plantera gärna om växten varje vår så att den får ny och fräsch mullrik blomjord. Har man en lite äldre planta så behöver man inte sätta om dem lika ofta, då räcker det att man tar bort lite av den gamla jorden och lägger på ny.

När plantan växt till sig kommer du behöva binda upp den, det är ju en klängväxt och enklast är att leda stjälkarna kring ett format blomstöd som man trycker ner i krukan.

Trillingblomman är starkväxande och kan med fördel beskäras, då man gynnar tillväxten och högbladen får en starkare färg. Du beskär växten direkt efter blomning på de nya, ovedade skotten som man enkelt nyper av. Till hösten när du ska placera växten inför vinterförvaring kan man beskära den lite hårdare, men var försiktig - tar du för mycket riskerar du bli utan blomning till nästa omgång. Såhär innan vintern klipper du ur alla döda och torra kvistar. Ta så gott det går även inuti busken så att den blir luftig och får in mera ljus - akta dig bara för taggarna.