Plantera för en vacker höst

Här bjuder vi på tips och idéer för balkonglådor, entrékrukor, uterummet och andra av små ytor i trädgården. För minns i november den sköna september!

Sensommaren och hösten är en skön tid, perfekt för trädgårdspyssel. Solen är inte längre lika stark och det finns mycket att skörda för den som har odlat. Det går bra att beskära de flesta träd och det är dags att piffa upp sina planteringar.

När vi väljer växter till utomhusplanteringar på sensommaren och hösten är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

Bladverket är viktigt

För de växter som vi planterar på hösten är bladens utseende av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många växter får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs.

Som komplement till perenner finns många tåliga ettåriga växter som ger planteringen färg och som i många fall håller sig fina långt efter den första frostnatten, ibland ända fram till jul.

Så lyckas du med planteringen

Ett bra planteringskärl är A och O för ett lyckat resultat. I ett större kärl med mer jordvolym får rötterna tillräckligt utrymme och det blir en bättre buffert vid vattning så att inte jorden torkar ut så lätt.

Detta är inte lika viktigt på hösten som på sommaren, eftersom luftfuktigheten är högre och temperaturerna lägre. Men ett generellt riktmärke för en balkonglåda är att den är 20 cm bred och 20 cm hög och för krukor att de ska vara i storlek med en säck, dvs ca 40 liter.

Trälådor, korgar eller zinkkrukor i ändamålsenliga storlekar fungerar ypperligt och ett trevligt alternativ är att sätta en grupp av flera krukor tillsammans. Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte.

Se till att det finns hål i botten på planteringskärlet så att eventuellt överskottsvatten kan rinna bort.

Bild: Blomsterfrämjandet/Görgen Persson

Om du planterar nya växter i ett kärl där det redan växt andra växter under sommaren rensar du först bort överblommade växter. Ta även bort rötterna och fyll på med ny planteringsjord.

Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig. Välj också växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.

Tips på bra växter

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs är som allra vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar.

Det finns både ettåriga och fleråriga gräs, men du kan inte räkna med att perenna gräs klarar vintern i en kruka.

Alunrot och cyklamen. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Alunrot, Heuchera

Alunrot är en av favoriterna för höstplanteringar. Det finns ett enormt utbud av olika alunrotsorter i gröna och vinröda nyanser, limefärgade och bärnstensfärgade. Flera av sorterna har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym och är en superbra utfyllnadsväxt. Även solitärt är den fin och att blanda flera olika sorter av alunrot är effektfullt.

Prydnadskål. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Prydnadskål, Brassica oleracea var. acephala

Prydnadskål är en formstark och tålig växt som kan klara sig ända fram till jul. Finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en plantering med andra växter men det är också väldigt trevligt att sätta ett antal prydnadskål tillsammans, tex i en låg vid trälåda.

Växter med hängande växtsätt

Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är silvernjurvinda, revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka. (Dichondra argentea, Ajuga reptans, Lysimachia nummularia, Hedera helix, Lamium galeobdolon och Muehlenbeckia complexa)

Blommande växter

Det finns flera växter som är relativt tåliga och håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Här är några favoriter.

  • Aster, Aster, söta blommor i blålila och rosa nyanser. Tacksamma blommor
  • Blåblomma, Ceratostigma plumbaginoides, där blommorna har en fantastiskt blå färg och bladverket skiftar i röda höstfärger när det blir kallare.
  • Cyklamen, Cyclamen persicum, är en underbar utplanteringsväxt som finns i mängder av olika rosa nyanser. Det finns blommor i olika storlekar och former, till exempel den bedårande paraplycyklamen som har mycket karaktäristika foderblad. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus. Ett tips är att plocka in några blommor och sätta i en liten vas på bordet.
  • Hortensia, Hydrangea macrophylla. Med sina stora blomställningar ger hortensian färg och volym till planteringen. Finns i många fina mättade nyanser av rött, vinrött, rosa, blått och vitt. Tål inte frost.
Silvernjurvinda och krysantemum. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
  • Krysantemum, Chrysanthemum, är en annan klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar. Krysantemum hittar man numera i princip året om men för den som vill följa de naturliga säsongerna är sensommaren helt rätt tid. Den som gillar starka former väljer bollkryss, badbollsstora växer i många olika nyanser.
  • Kärleksört, Hylotelephium, robust och volymskapande blomma i många olika rosa nyanser. Dessutom populär hos bin. Kärleksörten kan med fördel planteras ut i trädgården när den inte längre ryms i krukan.
  • Taranta, Kalankoe Taranta-Serien, är en serie med robusta växter med grova blad. De påminner om Calandiva och är mycket lättskötta. Även höstglöd och Calandiva fungerar fint i utekrukan så länge temperaturen är mild.

Silverfärgade växter

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner och då är silverfärgade växter perfekta att använda. De silvriga bladen gör att starka och fler färger kan blandas utan att planteringen upplevs som rörig. Exempel på växter som klarar sig bra på hösten är silvernjurvinda, curryeternell, rabatteternell, silvergirland och grå helgonört. (Dichondra argentea, Helichrysum italicum, Helichrysum petiolare, Leucophyta brownii och Santolina chamaecyparissus.)

 

Text: Blomsterfrämjandet

Bild överst: Emilia Ahlgren/Blomsterfrämjandet