Blomsterlandet

Årets perenn 2022: Diamantrör, Calamagrostis brachytricha

Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet. Perennagruppen har därför utsett diamantrör, Calamagrostis brachytricha, till Årets perenn 2022.

Det är på hösten diamantrörets skönhet tar andan ur oss. De skira, fluffiga blomvipporna utvecklas i slutet av augusti och är då ljust rosatonade med inslag av grönt. I torrt väder är vipporna lätta och luftiga. Minsta vindpust sätter dem i rörelse, vilket skapar lite extra spänning och dynamik i trädgården. När det är fuktigt samlar de på sig massor av vattendroppar. Vid rätt ljusförhållandena skimrar dropparna som diamanter, ett fenomen som gett gräset dess svenska namn.

Vipporna är några decimeter långa och färgen övergår efterhand i silvergrått. De kan stå vackra länge, till sent på hösten och även in i vintern beroende på väder och förhållanden på växtplatsen. Har du tur kan du få uppleva diamantrörsvippor med rimfrost.

Köp hem Diamantrör till din perennrabatt

Produktbild på Diamantrör

Diamantrör

Upprätt tuvbildande, något sirligt överhängande gräs med vackra plymer. För soliga och halvskuggiga lägen.

Står stabilt och upprätt

Diamantrör är en frisk växt som utvecklar täta tuvor av klargröna, lätt överhängande blad med gul höstfärg. Tuvorna grönskar tidigt på våren och växer till sig i sidled i maklig takt. Artens växtsätt är stabilt och upprätt, mer eller mindre vasformat, med upprättstående vippor.

Arten har ett relativt stort naturligt utbredningsområde i framför allt centrala och östra Asien. De kloner vi odlar har olika ursprung och kan se aningen olika ut. Höjden kan variera en del, både beroende på klon och på växtplats. I full sol och i jord med måttlig fuktighet når bladen ofta 50-60 cm och blomvipporna cirka 80 cm i höjd. Med mycket fukt och skuggigare växtplats kan vissa kloner bli 120-130 cm höga när de blommar.

Foto: Säve plantskola

Tåligt och anspråkslöst - diamantrör passar i olika lägen

Diamantrör blir vackrast i full sol till halvskugga, men tolererar även skuggigare lägen. En växtplats med normalfuktig, väldränerad jord är utmärkt. Diamantrör utvecklas dock väl även på fuktigare och på torra växtplatser. Gräset övervintrar pålitligt i hela landet. Där vintern kommer tidigt är en varm växtplats att rekommendera, så vipporna hinner utvecklas och du hinner njuta av dem under lång tid.

I rabatt och naturinspirerade planteringar

Diamantrör är ett värdefullt, halvhögt och sirligt prydnadsgräs med ett fantastiskt brett användningsområde, såväl gestaltnings– som ståndortsmässigt. Det är på hösten gräset är särdeles vackert men bladverket fyller upp i planteringen hela säsongen.

Självklart är diamantrör ett underbart, mjukgörande inslag i perennrabatter. Det platsar dock lika väl i mer naturinspirerade, inte minst stäpplika planteringar, liksom i kombination med vedartade växter av olika slag. Det är också ett utmärkt gräs att odla i kruka, gärna i kombination med vår- och sommarvackra perenner.

Köp perenner online, tryggt och enkelt

Perenner

Hitta perennerna som passar i din trädgård.

Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Läs mer på www.perennagruppen.com

Läs mer om odlingsvärda perenner för olika lägen

Modern rabatt med perenner – skiss och växtlista

En stilsäker rabatt med vackra gräs och matchande färger för en trädgård med en modern känsla. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en plantering som är lätt att anpassa.

Allium ´Millenium´ trädgårdskantlök - binas favorit

Allium ´Millenium´ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit.

Gillenia trifoliata, Gillenia - vita blommor till din rabatt

För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020.