Anlägga gräsmatta på hösten

Hösten är en bra tid att anlägga gräsmatta, framför allt i södra och mellersta Sverige. Det är ofta svalare och fuktigare så du behöver inte vattna lika ofta.

Att så sin egen gräsmatta är avsevärt mycket billigare än att rulla ut en färdig. Om du ska få en gräsmatta som i dina drömmar är ett bra förarbete ett måste. Underlaget där du ska anlägga gräsmattan ska vara ordentligt förberett.

Anlägga gräsmatta - såhär gör du steg för steg

 

Förberedelser innan du anlägger gräsmattan

Innan du anlägger din gräsmatta bör du se till att jorden är fri från flerårigt rotogräs. Grundgödsla med cirka 4-5 kg gödsel per 100 kvm, tex en trädgårdsgödsel som du blandar i matjorden kan fungera bra. Gödslar du i efterhand så är det lämpligt med gräsmattegödsel, som t ex Blomsterlandets Gräsgödsel. Följ doseringen på förpackningen. Vattna efteråt.

Har du lagt ut jord är det viktigt med god återpackning, detta för att gräsmattan ska bli jämn. Ett bra knep är att fottrampa (ej stampa) jorden, efter att du har grovplanerat området. Jämna ut kammarna mellan skoavtrycken med en kratta och därefter genom att dra runt t ex en lastpall med tyngd på. Avsluta med att kratta ut de sista små ojämnheterna och plocka bort jordknutor och sten.

Målet när du ska anlägga en gräsmatta är en fast yta med en liten såmylla/såbädd på cirka 1 cm. Inga svackor mitt i gräsmattan, helst ska mattan luta från huset, för bästa avrinning av vatten.

Anlägga gräsmatta - sådd

Gräsfrö finns för alla typer av gräsmatta och är utvalt för att passa för vårt nordiska klimat. Skaka förpackningen för att blanda runt gräsfröerna innan sådd.

Dela upp ytan du ska så. Tänk i t ex fyra eller sex rutor och dela upp gräsfröet i lika många delar. Då får du bättre kontroll på hur mycket gräsfrö som går åt när du ska så din gräsmatta. Använd såmaskin eller sprid för hand. Räfsa lätt med en lövräfsa (runda stålpinnar) för att mylla ner gräsfröna så de får bra jordkontakt. Alternativt kan du gallervälta efter sådd för att mylla ner fröna.

Bevattning av den nya gräsmattan

För snabbaste etablering ska du vattna lite varje dag tills gräset har grott och börjat växa. Det tar cirka tre veckor. Ofta är grundregeln att marken inte får bli torr. Efter den första månaden kan du efterhand öka intervallet mellan bevattningarna. Prova dig fram.

Klippning

När gräset är cirka 5-6 cm högt kan du klippa första gången. Klipp aldrig mer än 1/3 av grässtrået längd per tillfälle. Har du en perfekt jämn gräsmatta kan du klippa ner till 20 mm med cylindergräsklippare. Vår rekomendation är dock cirka 30-40 mm klipphöjd, eftersom nästan alla tomter har sättningar och ojämnheter. Har det grott mycket ogräs i jorden kan du klippa lite tidigare, på högre höjd för att kapa ogräset. Du hämmar då dess tillväxt och hjälper samtidigt gräset att konkurrera ut ogräset på egen hand.

Gödsling

När ditt nya gräs blivit cirka 5-6 cm högt ska du också gödsla gräsmattan. Använd t ex Blomsterlandets Gräsgödsel. Följ doseringen på förpckningen. Gödsla ytterligare en gång cirka 4-5 veckor efter första gödslingen. Kom ihåg att vattna efteråt.