Anlägga gräsmatta på hösten

Hösten är en bra tid att anlägga gräsmatta, framför allt i södra och mellersta Sverige. Det är ofta svalare och fuktigare så du behöver inte vattna lika ofta.

Att så sin egen gräsmatta är avsevärt mycket billigare än att rulla ut en färdig. Om du ska få en gräsmatta som i dina drömmar är ett bra förarbete ett måste. Underlaget där du ska anlägga gräsmattan ska vara ordentligt förberett.

Så här gör du steg för steg när du ska anlägga gräsmatta

 

Förberedelser

Jorden ska vara fri från flerårigt rotogräs. Grundgödsla med cirka 4-5 kg NPK gödsel per 100 kvm, t ex Algomin Trädgårdsgödsel, som du blandar i matjorden. Gödslar du i efterhand så är det lämpligt med gräsmattegödsel, som t ex Blomsterlandets Gräsgödsel. Följ doseringen på förpackningen. Vattna efteråt.

Har du lagt ut jord är det viktigt med god återpackning, detta för att gräsmattan ska bli jämn. Ett bra knep är att fottrampa (ej stampa) jorden, efter att du har grovplanerat området. Jämna ut kammarna mellan skoavtrycken med en kratta och därefter genom att dra runt t ex en lastpall med tyngd på. Avsluta med att kratta ut de sista små ojämnheterna och plocka bort jordknutor och sten.

Målet är en fast yta med en liten såmylla/såbädd på cirka 1 cm. Inga svackor mitt i gräsmattan, helst ska mattan luta från huset, för bästa avrinning av vatten.

Sådd

Weibulls gräsfrö finns för alla typer av gräsmatta och är utvalt för att passa för vårt nordiska klimat. Skaka förpackningen för att blanda runt gräsfröerna innan sådd.

Dela upp ytan du ska så. Tänk i t ex fyra eller sex rutor och dela upp gräsfröet i lika många delar. Då får du bättre kontroll på hur mycket gräsfrö som går åt. Använd såmaskin eller sprid för hand. Räfsa lätt med en lövräfsa (runda stålpinnar) för att mylla ner gräsfröna så de får bra jordkontakt. Alternativt kan du gallervälta efter sådd för att mylla ner fröna.

Bevattning

För snabbaste etablering ska du vattna lite varje dag tills gräset har grott och börjat växa. Det tar cirka tre veckor. Ofta är grundregeln att marken inte får bli torr. Efter den första månaden kan du efterhand öka intervallet mellan bevattningarna. Prova dig fram.

Klippning

När gräset är cirka 5-6 cm högt kan du klippa första gången. Klipp aldrig mer än 1/3 av grässtrået längd per tillfälle. Har du en perfekt jämn gräsmatta kan du klippa ner till 20 mm med cylindergräsklippare. Vår rekomendation är dock cirka 30-40 mm klipphöjd, eftersom nästan alla tomter har sättningar och ojämnheter. Har det grott mycket ogräs i jorden kan du klippa lite tidigare, på högre höjd för att kapa ogräset. Du hämmar då dess tillväxt och hjälper samtidigt gräset att konkurrera ut ogräset på egen hand.

Gödsling

När ditt nya gräs blivit cirka 5-6 cm högt ska du också gödsla gräsmattan. Använd t ex Blomsterlandets Gräsgödsel. Följ doseringen på förpckningen. Gödsla ytterligare en gång cirka 4-5 veckor efter första gödslingen. Kom ihåg att vattna efteråt.

Lyckas med din gräsmatta

Produktbild på Gräsfrö Extra green

Gräsfrö Extra green

Från 149:-

Produktbild på Gräsfrö Villa Classic

Gräsfrö Villa Classic

Från 79,90

Produktbild på Gräsfrö Nordic Green

Gräsfrö Nordic Green

Produktbild på Gräsfrö skugga

Gräsfrö skugga

Produktbild på Gräsgödsel Blomsterlandet

Gräsgödsel Blomsterlandet

Produktbild på Gräsgödsel Algomin

Gräsgödsel Algomin

Produktbild på Trädgårdsgödsel Blomsterlandet

Trädgårdsgödsel Blomsterlandet

Produktbild på Trädgårdsgödsel Algomin

Trädgårdsgödsel Algomin

Fler tips för gräsmattan

Gödslingsprogram för din gräsmatta

Om du gödslar din gamla gräsmatta blir den tätare och grönare och konkurrerar bättre med mossa och ogräs. Här har vi tagit fram ett gödselprogram som passar en gräsmatta från år två och framåt.

5 enkla knep för att få nytt liv i en gammal gräsmatta

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska bära sig åt med sin gräsmatta. Här kommer fem snabba tips för en finare och grönare matta.

Problem med mossa i gräsmattan?

Att fastställa vad mossan i gräsmattan beror på är A och O om man vill bli av med den. Tar man inte bort orsaken till att mossan trivs i gräsmattan kommer den garanterat att komma tillbaka, även om du tar bort den tillfälligt.