Odla jordärtskocka - så här gör du

Jordärtskocka, Helianthus tuberosus, är en lättskött, flerårig delikatess som ger ätbara knölar. Knölarna är goda till bland annat soppa och gratänger.

Välj rätt plats för att odla jordärtskocka

Odlingen kan startas upp antingen med plantor eller knölar. Knölar finns att köpa tidigt på våren och behöver inte förgro, som man brukar göra med potatis, utan kan planteras direkt i jorden så snart tjälen gått ur marken. Väljer man i stället att plantera plantor är det en fördel om de också kommer i jorden på våren, då kan de nämligen hinna ge skörd redan första säsongen. Bäst skörd blir det om växtplatsen är solig och jorden är mullrik och välgödslad, gärna åt det leriga hållet.

Eftersom jordärtskocka är fleråriga ska platsen där man väljer att anlägga sin odling vara tillgänglig för ett antal år framöver. Kanske finns det någon halvt bortglömd hörna i trädgården som kan få bli odlingsplats. Eller så kan jordärtskocka få fungera som häck runt trädgårdslandet. Tänk på att jordärtskocka sprider sig lätt och återkommer år efter år utan särskilda åtgärder.

Odla jordärtskocka

Det går även att odla jordärtskocka i pallkragar, då är det viktigt att ha dubbla kragar på höjden så det blir ett djup på minst 40 cm.

Knölarna sätts 20 cm djupt och plantor planteras på samma djup som det stått i krukan. Räkna med ett avstånd på 30 cm och lagom avstånd mellan raderna är 60–70 cm.

En odling kräver inte mycket skötsel. Rensa bort eventuellt ogräs innan uppstart och gödsla med ko-eller hönsgödsel om jorden är mager. Under säsong kan jorden täckas med gräsklipp, det håller undan ogräset, håller kvar fukten och ger en mer mull-och näringsrik jord på sikt.

Jordärtskocka får höga stänglar, upp till 2 meter, och vissa sorter blommar också fint i augusti, september med gula, solroslika blommor. När blasten vissnar ner sent på hösten kan stjälkarna klippas av, vilken också underlättar när det är dags att skörda.

Blommande jordärtskocka

Skörda jordärtskocka

Jordärtskocka bildar mer eller mindre oregelbundna knölar som kan bli stora som en knuten hand. Beroende av sort kan skalet vara allt från ljust beige till vackert rosarött med bruna inslag. 

Knölar och plantor som kommer i jorden på våren hinner bilda skockor som kan skördas redan första säsongen. Från september fram till mars är jordärtskockorna som godast. Är jorden porös är det smidigt att gräva upp några knölar med en liten planteringsspade efterhand som de ska tillagas. Ska större mängder skördas görs detta bäst med en grep.

Eftersom jordärtskocka sprider sig lätt räcker det med att lämna kvar några knölar i jorden som får bli början på nästkommande säsongs skörd.

Förvara jordärtskocka

Knölarna kan ligga i jorden hela vintern och skördas efterhand som de ska ätas. Täcks odlingsplatsen med halm eller löv hålls frosten borta och det går då att gräva upp färska jordärtskockor i stort sett hela vintern. Knölarna kan vara svåra att förvara och håller sig egentligen bäst i marken. Uppgrävda skockor tappar nämligen snabbt spänsten och blir lite skrumpna om de förvaras för varmt. Har man plats i kylen ligger de bäst där i en papperspåse och har man tillgång till sval förvaring, likt en jordkällare, håller knölarna sig bra om de bäddas in i torv.